Studiu: Mergem mai des la medic și nu ne mai tratăm acasă. De ce trebuie să renunțăm la dulăpiorul cu medicamente
Mergem mai des la medic și nu ne mai tratăm acasă, ”după ureche”, conform celui mai recent studiu de piață.
Cantitatea de medicamente eliberate pe bază de rețetă a crescut cu aproape 5 la sută față de anul trecut.
Dar a scăzut cel al medicamentelor cumpărate fără prescripție medicală - cu 3 la sută.
Există, însă, destui români care nu vor nici în ruptul capului să renunțe la dulăpiorul cu medicamente de acasă.
Farmaciile din România au vândut, în decurs de un an, peste 420 de milioane de cutii cu medicamente pe bază de rețetă, cu 4,8% mai mult față de acum doi ani.
Bărbat: ”Prefer mai întâi la medic să mă duc pentru rețetă și apoi să vin la farmacie.”
Adina Vija, farmacist: „Cred că de fapt, la baza tuturor stă pandemia, într-un fel sau altul. Simptome pe care le aveau, le-au ignorat mult timp și le-a tratat ambulator, în măsura în care a putut până când a ajuns într-un stadiu în care nu mai suporta amânarea și atunci au ajuns acuma să fie depistate.”
Procentul medicamentelor eliberate fără rețetă a scăzut cu 3%.
Adina Vija, farmacist: „Fără rețete, de obicei se cumpără pentru durere cel mai mult, cele pentru răceală sau diverse vitamine, de exemplu vitamina C s-a obișnuit foarte multă lume.”
Cu toate astea, dulapul cu doctorii e nelipsit din casele românilor. Cristina are două fetițe de 3 și 8 ani. Atât ea, cât și cele două micuțe iau suplimente alimentare pe tot parcursul anului.
Cristina Nedin: ”Apelez și la suplimente alimentare. Cum ar fi: Vitamina C, Vitamina D, omega 3. De câțiva ani însă, a apărut și o imunizare antigripală, pe bază de spray nazal”.
În plus, Cristina are tot mereu la ea, în geană, o trusă cu medicamente.
Iar dacă vorbim despre valoare, într-un an, piața farma a ajuns la aproape 29 de miliarde de lei, cu 16% mai mult față de anul trecut.