Studiu: Cremele cu steroizi ar putea crește riscul de osteoporoză. Care sunt cele mai afectate persoane
Dozele mari de corticosteroizi topici, care sunt utilizaţi în general pentru a trata afecţiunile inflamatorii ale pielii, sunt legate de riscuri ridicate de osteoporoză şi de fracturi osoase asociate cu osteoporoza, arată noi cercetări.
Constatările sunt publicate în Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology şi se bazează pe informaţii din baza de date a sistemului naţional de sănătate din Taiwan (National Health Insurance Research Database), notează News.ro.
Cercetătorii au selectat 129.682 de cazuri de osteoporoză şi 34.999 de cazuri de fracturi osteoporotice majore (MOF) şi le-au asociat cu 518.728 şi 139.996 de controale (fără osteoporoză sau MOF) în funcţie de sex şi vârstă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Echipa de cercetători a descoperit relaţii clare de tip doză-răspuns între utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor topici şi osteoporoză şi MOF.
De exemplu, în comparaţie cu nicio doză, doze cumulate scăzute, medii şi mari de corticosteroizi topici au fost asociate cu şanse de 1,22-, 1,26- şi 1,34- ori mai mari de a dezvolta osteoporoză în decurs de cinci ani.
Dozele respective au fost asociate cu şanse de 1,12-, 1,19- şi 1,29- ori mai mari de a se confrunta cu MOF.
Femeile au prezentat riscuri mai mari de osteoporoză şi MOF decât bărbaţii.
De asemenea, persoanele mai tinere (< 50 de ani) au avut un risc mai mare de osteoporoză în comparaţie cu alte grupe de vârstă.
„Acest studiu subliniază faptul că utilizarea corticosteroizilor topici pentru a trata afecţiunile inflamatorii ale pielii ar trebui să se facă foarte atent, iar medicii ar trebui să fie conştienţi de aceste potenţiale efecte secundare”, a declarat autorul corespondent al studiului, dr. Chia-Yu Chu, de la Spitalul Universitar şi Colegiul de Medicină al Universităţii Naţionale din Taiwan.