Strigătul românilor care au nevoie de un transplant pulmonar. În România s-a făcut unul singur în 6 luni

Ultima actualizare: 06-07-2020 19:39

„Vrem o şansă la viață”. Este strigătul disperat al celor care au nevoie de transplant pulmonar şi care au cerut ajutor autorităţilor din Sănătate.

În lipsa donatorilor, în ultimele 6 luni în România s-a făcut un singur transplant de plămâni, iar până în acest moment nu a fost încheiat niciun acord cu un alt stat pentru a trimite în străinătate bolnavii.

Conectat la aparatul de oxigen, Ionuţ, care suferă de o boală gravă de plămâni, a venit în Bucureşti pentru a sta de vorbă cu ministrul Sănătăţii şi cu directorul Agenţiei Naţionale de Transplant. Plămânii lui funcţionează acum la 15% din capacitate şi resimte cumplit orice efort. Chiar şi aşa nu şi-a pierdut speranţa.

Ionuţ Anghel: „În spitale nu poţi merge, dacă te îmbolnăveşti nu ştii încotro s-o apuci. Asta e întrebarea: Cât mai rezist? Am un copil de 2 ani şi pentru el trebuie să trăiesc.”

Şi Adela visează la o viaţă normală, în care nu va mai depinde de tubul de oxigen.

Adela Croitoru: „Destul de greu, din ce în ce mai greu, sperăm să fie totul bine, pentru că pentru asta ne luptăm: să trăim.”

În România sunt 8 bolnavi pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni.

Dr. Radu Zamfir, directorul ANT: „Cu Bulgaria este un acord pe are urmează să îl semnăm de colaborare în domeniul transplantului. Este greu de dat un termen.”

Negocieri cu alte state se poartă de ani de zile, însă până acum fără rezultat. Iar în ţară, de la începutul anului şi până acum în România s-a făcut 1 singur transplant de plămâni. Au fost prelevate organe de la 3 pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, însă 2 nu au fost compatibili cu bolnavii aflaţi pe lista de aşteptare, aşa că organele au fost trimise în străinătate, la Eurotransplant.

Sunt însă 3503 de români care au nevoie de plămâni, rinichi, un ficat sau o inimă.

De la începutul anului şi până acum, au existat doar 43 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe. Pe lângă transplantul de plămâni s-au mai făcut 76 de rinichi, 35 de ficat şi 4 de cord.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!