Stresul si mancarea fast-food imbolnavesc tot mai multi romani. Bolile provocate nu pot fi vindecate, doar tinute sub control
Stresul si mancarea fast-food ii imbolnavesc pe tineri, atrag atentia medicii. Sunt ingrijorati ca numarul pacientilor diagnosticati cu boli intestinale inflamatorii creste de la o zi la alta, iar acestia ajung la spital cand este prea tarziu.
Desi nu se pot vindeca, aceste afectiuni pot fi tinute sub control, daca sunt depistate din timp. La Institutul Fundeni din Capitala a fost inaugurat, marti, primul centru de excelenta din tara, pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale.
Gina avea 20 de ani cand doctorii i-au spus ca sufera de boala Crohn - o afectiune care determina inflamatia si ulceratia tubului digestiv. Nu a luat in serios diagnosticul si in cativa ani a ajuns pe masa de operatie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gina: ''N-am constientizat. Nu aveam un stil de viata ok. Mancam ce apucam, cand apucam.''
15 mii de romani care au fost diagnosticati cu boala Crohn sau alte afectiuni inflamatorii intestinale. Pentru aceste maladii nu a fost identificata inca o cauza, dar au simptome asemanatoare: dureri abdominale, diaree, febra si anemie.
Bolile inflamatorii intestinale apar in general la persoanele tinere cu varsta intre 15 si 30 de ani. Factorii principali care le determina sunt predispozitia genetica si alimentatia nesanatoasa in care fructele si legumele proaspete sunt inlocuite cu mancarea de tip fast food.
Doctor, Liana Gheorghe: 'In Romania, invazia fast-foodului a contribuit mult''.
Specialistii spun ca numarul bolnavilor creste in fiecare zi.
Profesor doctor, Mircea Diculescu: '''In urma cu cativa ani aveam 1000 de pacienti, acum avem doar la Fundeni 1700, am 5 pe zi.".
Pentru acesti bolnavi a fost deschis la Institutul Fundeni din Capitala primul centru de excelenta in tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Sunt angajati 58 de medici printre care gastroenterologi, chirurgi, reumatologi, pneumologi sau psihologi.
Doctorii atrag atentia ca mai mult de jumatate dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale au nevoie de operatie, iar aproape 40% dintre ei dezvolta complicatii care le afecteaza vederea, articulatiile sau pielea.