Cand suntem stresati, imunitatea scade si ne imbolnavim. Care este cea mai simpla metoda sa combatem situatiile de stres
Stresul scade imunitatea, ne spune orice medic, fara ca informatia sa vina la pachet cu vreo explicatie. Ce putem sa facem cu stresul, care va aparea oricum? Mai intii... putina anatomie.
Hormonii de stres destabilizeaza componente ale sistemului imunitar, numite citochine, pro si anti-inflamatorii.
Tot sistemul imunitar sufera. Din pacate, acest organ difuz nu... doare. Bun, cu aceste informatii la pachet putem pleca la drum. Iar primul pas pe care il facem este sa intelegem de ce echilibrul apare tocmai pentru ca traim in hopuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Creierul uman analizeaza permanent mediul exterior. Si ia decizia daca sa fuga sau sa lupte, intr-o situatie in care se impune o astfel de alegere. Ambele variante sunt sustinute de hormonii de stres. Cei care ne tin in viata, de altfel. Adrenalina, nor-adrenalina, cortizolul.
Ne explica un profesor in imunologie:
Profesor dr Veronica Lazar, Facultate de Biologie, Universtitatea Bucuresti: "Si intr-o situatie si in alta, muschii trebuie alimentati cu sange si, prin urmare, circulatia este activata si sangele este pompat activ in musculatura scheletica."
In momentul de decizie, creierul nu mai este interesat de sistemul digesiv. Din acest motiv, inaintea unui examen de exemplu apar tulburari de asmenea natura. La fel, in situatii-liminta, sistemul imunitar cade in plan secund.
Problema apare cand decizia "lupta sau fugi" este o constanta. Asa apare stresul cronic. Il puteti simti la serviciu de exemplu, in fiecare zi.
Haideti sa vedem ce se intimpla in interior. Celulele sistemului imunitar - numite limfocite TE- devin slab-reactive. Acestea fac part din aparea anti-virala si anti-tumorala.
Sisitemul nervos SIMPATIC sta activat mult timp si determina cresterea hormonilor de stres produsi de suprarenale. Hormonii influenteaza alte celule cu impact in sistemul imunitar, CITOKINELE pro-inflamatorii. Le maresc numarul, in defavoarea celor anti-inflamatorii.
Profesor dr. Verinica Lazar, Facultate de Biologie, Universtitatea Bucuresti: "Se produce o debalansare, ceea ce va favoriza in timp aparita unor maladii."
Nu va doare nimic, dar infectiile virale se tin lant, urmate de cele bacteriene. Bacteriile devin mai reactive in conditiile unui organism gazda inundate de hormoni de stres, desi, culmea, nu au receptori pentru acesti hormoni. Daca nu va acordati o pauza, nu intra in fuctiune sistemul nevos PARA-SIMPATIC , care ne linisteste.
Suntem singura specie de pe pamant care a gasit metoda de a se tine permanent sub stramos. Automat, ne prabusim singuri sistemul imunitar. Ce puteti face dupa perioade incarcate ? Luati o pauza activa. Plimbare in aer liber, sport in aer liber sau..orice alta activitate, afara.
Iata ce face miscarea.
Profesor dr. Veronica Lazar, Facultate de Biologie, Universtitatea Bucuresti: "Mare parte in compomentele sistemului iminitar sunt mobile, circula prin sange si asigura supraveghere imnologica, detecteaza agentii infectiosi, celulele care sunt straine."
O plimbare prelungita, seara, este cel mai bun raspuns imunitar dupa situatii de stres.
Sursa: Pro TV
Etichete: infectari, sistem imunitar, sanatate, stres, csid,
Dată publicare:
28-04-2017 10:38