Spitalul pentru 200.000 de oameni, fara medici la Urgente. Cum a fost convinsa Alina, anestezist, sa mearga la Radauti
Lipsa acuta de medici din spitalele romanesti ii forteaza pe cei care au ramas totusi in sistem sa lucreze pana la epuizare. In special in orasele situatia este disperata.
Doar posturile care vin cu locuinte de serviciu si anumite bonusuri ii pot convinge pe doctori sa mearga in locuri uitate de lume.
Spitalul Municipal Radauti deserveste 200.000 de locuitori. Teoretic. Practic, acesti oameni au toate sansele sa nu gaseasca pe nimeni la Urgente. Departamentul functioneaza doar cu asistenti. Numai la cazurile cu adevarat grave sunt chemati medicii de garda de pe sectii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dumitru Crut, pacient: "Sunt bolnav cu inima. Am venit odata aici, la Urgente, si am stat doua ore ca sa imi puna o branula. Erau multi la urgente, personal putin."
Marcel Haures, asistent: "In sistemul de primiri urgente, momentan nu este niciun medic cu specialitate UPU. Noi suntem invatati si ne descurcam."
Din necesarul de 60 de medici, spitalul are 43. Mai grav este ca sase dintre ei sunt in pragul pensionarii. Spitalul are, asadar, nevoie de cel putin 21 de specialisti.
Liviu Dubei, director medical Spitalul Municipal Radauti: "Din cauza deficitului de medici, numarul de garzi pe care le efectueaza un medic este foarte mare. 7-8 garzi pe luna, ceea ce inseamna o suprasolicitare."
Disperati, cei din conducere le ofera doctorilor interesati o locuinta intr-un bloc ANL si o prima de instalare.
Dorin Tibeica, manager Spitalul Radauti: "Sunt locuinte familiale, cu doua camere... O sufragerie generoasa, dormitor, baie, bucatarie, hol si debara."
Pe Alina au convins-o. Tanara e din Suceava, si-a inceput specializarea la Iasi si a terminat-o in Belgia, dar a preferat sa se intoarca in tara.
Dr. Alina Adascalitei, medic ATI: "Evident ca este un atu. Eu locuiesc in Suceava si fac naveta la Radauti. O locuinta de serviciu imi este necesara."
Medicii care accepta sa lucreze la spitalul din Radauti platesc o chirie de 150 de lei lunar, iar dupa un an isi pot cumpara apartamentul.
Si primariile din mediul rural vin cu astfel de propuneri pentru medicii tineri. Insa prea putini dintre ei sunt si interesati.