Ca sa nu intre in colaps, un spital din Romania cheama anestezistii pensionari de acasa. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Spitalul Judetean din Braila se confrunta cu o lipsa acuta de cadre medicale. Aici, aproape toti medicii anestezisti si-au dat demisia, s-au transferat ori au plecat in concediu.
Ca sa nu intre in colaps, au fost chemati de acasa si medicii pensionari. Medicii spitalului din Braila, spun ca problemele au inceput sa apara in primavara acestui an. Intr-o astfel de situatie de criza au fost convocate consilii de administratie si au fost trimise adrese catre minister pentru stabilirea unui plan de urgenta.
Carolina Susanu, sef sectie ATI: "Probleme au inceput sa apara, mai acute, undeva de prin luna mai, cand s-a retras din activitate o colega, dupa care, ulterior, brusc si dintr-o data s-a mai retras si colega mea de aici, sefa sectiei."
Pentru a rezolva situatia, conducerea spitalului a apelat la medicii iesiti la pensie. Iar acum, din sase anestezisti, trei sunt pensionari.
Aurel Plotogea, medic anestezist, pensionar: "Cineva trebuie sa faca si lucrul asta. Cat mai putem si noi. In momentul cand n-o sa putem, chiar ne retragem de tot la pensie."
La sugestia reprezentantilor Ministerului Sanatatii, spitalul Judetean Braila va ramane, din trei linii de garda pe terapie intensiva, cu una singura. Cu o mare lipsa de medici se confrunta si alte spitale din tara. La Galati, Spitalul Clinic de Urgenta are ocupate doar o treime din posturi.
Dumitru Titea, jurist Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Sunt alocate 220 de posturi, conform schemei de personal, din care 68 sunt libere, sunt neocupate. Avem si sectii deficitare la numar de personal de medici, avand in vedere ca au fost scoase la concurs, dar nu s-au prezentat medici pentru a ocupa aceste posturi."
La Spitalul din Tulcea, lucreaza un singur medic in sectiile de pediatrie si neonatologie. In cazul in care pacientul-minor vine cu probleme mari, este urcat in ambulanta si transportat la Spitalul Judetean din Constanta. Si la Slobozia, in sectia de pediatrie lucreaza doar trei medici, dintr-un minim necesar de cinci.