Sistem informatic de consultatii medicale, implementat in satele din 4 judete. In cat timp primesc pacientii un diagnostic


Ultimul update: Marti 01 Decembrie 2015 07:15
Data publicarii: Sambata 28 Noiembrie 2015 18:33
Categorie: Stiri Sanatate

Cu o populatie mult imbatranita, satul romanesc ar putea avea o sansa in plus la sanatate! Si asta pentru ca telemedicina va deveni, in sfarsit, o realitate si la noi.
 

Teoretic, orice medic de familie din mediul rural va putea trimite analizele pacientului sau unui doctor specialist de la oras, pentru ca mai apoi, sa il trateze. Deocamdata discutam despre un proiect- pilot, aplicat doar in judetele Galati, Braila, Tulcea si Constanta.

Acest pacient din comuna Smirdan simte cum o gheara ii strange toracele. Pentru a fi sigur, medicul de familie vrea sa ceara si parerea unui specialist de la Spitalul de Urgenta din Galati, asa ca ii trimite acestuia electrocardiograma in doar cateva secunde, online. In cel mult 72 de ore ar urma sa vina raspunsul.

Asa functioneaza sistemul de telemedicina care este implementat in aceste zile in judetele din sud-estul tarii. Medicii specialisti sunt anuntati printr-un SMS ca li se cere ajutorul si au la dispozitie 72 de ore sa dea un raspuns. Sunt si exceptii, in cazurile mai grave.

Dr Valentin Boldea, Directia de Sanatate Publica Galati: "Platforma informatica va pune la dispozitie si posibilitatea comunicarii in timp real intre medicul de familie, medicul de specialitate si pacient".

Aproape doua sute de medici de familie si cinci sute de medici specialisti sunt instruiti pentru a putea folosi eficient programul. La baza acestui sistem de telemedicina sta o aplicatie pe care Ministerul Sanatatii intentioneaza sa o aplice la nivelul intregii tari. Evident, pacientii abia asteapta momentul in care nu vor mai fi obligati sa bata sute de kilometri pentru a se trata.

Atat medicii de familie, cat si specialistii vor fi platiti suplimentar, daca vor folosi sistemul de telemedicina, in functie de cate consultatii vor acorda. Cei care nu vor utiliza echipamentele vor fi obligati sa le returneze ministerului sanatatii.
 

Ca sa nu intre in colaps, un spital din Romania cheama anestezistii pensionari de acasa. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Ca sa nu intre in colaps, un spital din Romania cheama anestezistii pensionari de acasa. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
VIDEO PROTVPLUS.RO
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"
spitalul universitar
Infirmiere de la Spitalul Universitar din Capitală filmate în timp ce înjură și umilesc pacienţi
Elevă internată la Institutul "Matei Balş" cu suspiciune de meningită meningococică
Un spital privat a salvat o femeie refuzată de 4 spitale de stat. Prețul: 70.000 RON
Boala mortală care apare după 45 de ani. Dacă nu e depistată rapid, șansele scad la 8%
Percheziții în București. O clinică privată ar fi eliberat fișe medicale fără consultaţii
Programul care îi ajută pe bebelușii născuți prematur: „Simt un gol în stomac”