Vârf de contaminări cu COVID-19 în China. Lockdown în Shanghai, părinţii se tem că vor fi separaţi de copii

shanghai
Getty

Un total de 13.146 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate duminică în China, cea mai mare cifră de la vârful primului val în urmă cu peste doi ani, au anunţat autorităţile sanitare, notează AFP, conform Agerpres.

Este vorba despre "1.455 de pacienţi cu simptome" şi "11.691 asimptomatici" şi "nu au fost raportate noi decese", a declarat Comisia naţională de sănătate într-un comunicat, în timp ce varianta Omicron, foarte contagioasă, s-a răspândit în mai mult de zece provincii.

Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai, capitala economică a Chinei, au fost izolaţi cu începere de sâmbătă. Oraşul a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de contaminare legat de Omicron.

Câteva zeci de milioane de chinezi sunt, de asemenea, în izolare în nord-estul ţării, leagănul industriei auto.

China, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019, este una dintre ultimele ţări din lume care practică o politică "zero Covid" menită să împiedice apariţia de noi cazuri prin lockdown-uri stricte, testare în masă, izolarea sistematică a persoanelor infectate şi închiderea aproape completă a frontierelor.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Oraşul Shanghai înăspreşte măsurile de izolare. Părinţii se tem că vor fi separaţi de copii

Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost izolaţi sâmbătă, în contextul în care China se confruntă cu cel mai grav focar epidemic din ultimii doi ani, măsurile stricte anti-COVID-19 suscitând îngrijorare în rândul părinţilor care se tem că vor fi separaţi de copiii lor, informează AFP.

Capitala economică a Chinei a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de cazuri de infectare în această ţară - asociat variantei Omicron a coronavirusului -, care a înregistrat o accelerare la începutul lunii martie.

Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, măsură dăunătoare economiei, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două jumătăţi ale metropolei pentru a permite testarea generală a populaţiei.

Zona vestică a oraşului Shanghai (Puxi) a fost închisă vineri, în timp ce în cea estică (Pudong) urmau fie să ridicate restricţiile după patru zile de izolare.

Sâmbătă, primăria a anunţat menţinerea, mai mult sau mai puţin strictă, a măsurilor de izolare în aproape toată această zonă din Shanghai, unde se află zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri.

Această decizie echivalează cu o izolare de facto a celui mai mare oraş din China, care găzduieşte numeroase multinaţionale şi reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul gigantului asiatic, potrivit analiştilor.

"Mi-e teamă că cele două părţi ale oraşului vor rămâne închise o anumită perioadă", a declarat pentru AFP un locuitor pe nume Wang din zona vestică din Shanghai.

În faţa unei resurgenţe a epidemiei, mai multe saloane expoziţionale din metropolă au fost transformate în ultimele zile în centre de carantină.

Părinţii susţin că le este teamă că vor fi închişi în aceste centre dacă sunt testaţi pozitiv şi îşi fac, de asemenea, griji pentru copiii lor, de care ar putea fi separaţi, în condiţii stricte de izolare.

"Fiica mea nu are nici măcar patru luni. Dacă va fi testată pozitiv, va fi plasată singură în carantină", a declarat pentru AFP un locuitor pe nume Law, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele complet. "Este o nebunie! Un nou-născut nu ar trebui să fie separat de părinţi, indiferent de circumstanţe", a spus bărbatul de 33 de ani, care locuieşte în zona vestică a oraşului Shanghai.

În cazul în care părinţii sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19 şi trebuie izolaţi, oraşul va oferi "ajutor rapid" minorilor lăsaţi nesupravegheaţi, a dat asigurări un responsabil din cadrul municipalităţii, Zeng Qun, citat sâmbătă de agenţia chineză de presă Xinhua.

Copiii rămaşi singuri acasă vor fi îngrijiţi de "tutori provizorii" sau vor fi plasaţi într-un loc prevăzut special în acest scop, a spus oficialul.

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă peste 9.875 de noi cazuri pozitive la nivel naţional, dintre care aproximativ 6.300 în Shanghai.

În ultima zi a săptămânii trecute, anunţul neaşteptat al primelor măsuri de lockdown impuse începând din ziua următoare a provocat un aflux de consumatori în supermarketuri. De atunci, preţurile legumelor au crescut - triplându-se în unele pieţe -, iar localnicii se plâng de lipsa produselor proaspete.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitorea tronului olandez și pe Mark Rutte a fost eliberat accidental
Un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitorea tronului olandez și pe Mark Rutte a fost eliberat accidental

Un șef notoriu al unui cartelul care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitorea tronului olandez și pe prim-ministrul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare din Spania, scrie Politico.

"Uitați de Austria! Trebuie să ajungem din urmă România". Capitolul la care Ungaria spune că e depășită de țara noastră

De la căderea comunismului, maghiarii au avut puţine certitudini. Una dintre ele a fost că Ungaria este mai dez­vol­tată decât România. În prezent, acest lucru nu mai este atât de sigur.

Ucraina, măsură dură împotriva „dezertorilor”. Ce pățesc bărbații ucraineni care au fugit de război, în străinătate
Ucraina, măsură dură împotriva „dezertorilor”. Ce pățesc bărbații ucraineni care au fugit de război, în străinătate

Kievul a adoptat o măsură drastică și îi va pedepsi pe ucrainenii care s-au sustras de la serviciul militar și care au fugit în străinătate.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.