Situatie alarmanta in maternitati: Unul din 10 prunci se naste cu probleme

Ultimul update: Marti 05 Martie 2013 06:48
Data publicarii: Sambata 02 Martie 2013 18:52
Categorie: Sanatate

Situatie alarmanta in maternitati. Alimentatia precara a mamelor pe durata sarcinii face ca tot mai multi bebelusi sa vina pe lume anemici.

Copiilor le lipsesc vitamine esentiale, calciul, fierul, si asta le provoaca  diverse afectiuni sau  chiar malformatii care pot lasa urme pentru tot restul vietii. Unul din 10 prunci se naste cu probleme, spun medicii. O situatie pe care credeam ca am lasat-o in urma in anii '90.

Iuliana tocmai a nascut la Maternitatea Cuza Voda din Iasi cel de-al patrulea copil: o fetita de 2kg si 200 de grame. Bebelusul plapand va mai ramane in maternitate, ca sa fie vitaminizat si hranit. Iar mama lui recunoaste ca, in timpul celor 9 luni de sarcina, cartoful a fost mancarea ei de baza.

Acest prunc a venit pe lume in urma cu o luna, si cantarea numai 1kg si 350 de grame. Imediat a fost transferat in Sectia de Recuperare a Spitalului de Copii din Iasi, unde va mai sta internat cel putin doua luni.

"Are o lipsa mare de calciu, lipsa de vitamine pe care noi incercam sa i le suplinim, are nevoie de preparate de lapte speciale pentru aceasta greutate si varsta", a spus Laura Florescu, sefa Sectiei de Recuperare Pedriatica a Spitalului de Copii Iasi.

In ultimul an, astfel de cazuri s-au inmultit periculos. Unii bebelusi se nasc cu boli de sange, cu fragilitate sau deformari ale oaselor ori chiar cu malformatii. Altii au carente mari de vitamine, fier si calciu. Situatia reaminteste de anii grei ai comunismului.

 

"Procentul de copii prematuri nascuti in maternitate este de 8-10%. Aceeasi situatie o intalneam inainte de revolutia din 89 cand alimentatia mamei, conditiile grele de viata, niveloul socio-economic foarte scazut determinau nasterea unui numar mare de prematuri.", spune dr Mariana Nica, sef sectie Maternitatea Cuza Voda Iasi.

Nutritionistii spun ca in primele 12 saptamani de sarcina hrana viitoarei mamici trebuie suplimentata zilnic cu 300 de calorii. Asta inseamna o jumatate de kilogram de mere sau 200 de grame de piept de pui.

Intre 3 si 6 luni, suplimentarea trebuie sa fie de 350 de calorii, echivalentul unei portii de peste. Din luna a sasea pana intr-a noua vorbim de 500 de calorii pe zi, adica doua sandvisuri consistente.

"Nu trebuie sa lipseasca carnea, pestele, lactatele, nu mai spun de legume, fructe, cereale, absolut din toate grupele alimentare trebuie sa aiba un aport zilnic", spune Olimpia Gutu, nutritionist.

Specialistii recomanda viitoarelor mame ca pe durata sarcinii sa treaca macar pe la medicul de familie. De la el pot afla ce alimente trebuie sa consume, pentru ca dupa noua luni sa se poata bucura de un copil sanatos.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Miscare
63% din populația României nu face mișcare. Efectele sunt foarte grave
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
transplant, spital, rinichi
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani
Campionii Europei la consum de zahăr. Denumirile sub care este ascuns în alimente
Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal