Servicii de diagnosticare a cancerului și hepatitei pentru milioane de români neasigurați. Temeri pentru cei asigurați
Aproape 4 milioane de oameni neasigurați la sistemul de sănătate, inclusiv românii care lucrează peste hotare, beneficiază de la 1 iulie de servicii medicale pentru diagnosticarea cancerului și a hepatitelor B și C.
Iar pentru gravidele neasigurate sunt incluse și testele HIV SIDA. „Orice pacient are dreptul la analize, însă implementarea acestui lucru fără o estimare a cheltuielilor va afecta bolnavii care plătesc asigurare”, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți.
Cele mai multe modificări ale noului contract cadru intrat în vigoare de la 1 iulie sunt în favoarea pacienților neasigurați.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Acum ei pot fi trimiși la analize, inclusiv paraclinice și la consultații de specialitate decontate atunci când apare suspiciunea de boală oncologică, hepatita B sau C, dar și pentru virusul HIV la gravide.
Dr. Valeria Herdea, președinte CNAS: ”Estimăm undeva la 4 milioane de oameni, foarte mulți dintre ei lucrează în afara țării. Banii vin dintr-un buget special, de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății”.
Asociațiile de pacienți se tem că bolnavii care achită contribuții la sănătate vor avea de suferit.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: ”E nevoie de o listă de așteptare pe criterii medicale, la noi nu se face ceea ce trebuie, încep întotdeauna cu măsuri populiste, nu se fac studii de impact să se vadă care va fi impactul bugetar. Categoric va fi afectat pacientul asigurat”.
Plângere la Consiliul Concurenței
Totodată, medicii de familie și cei din ambulatoriu spun că reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate îi pun în situația de a semna acte adiționale pe 6 luni, fără garanția că în semestrul 4 își vor primi banii. Unii dintre ei amenință că nu vor mai elibera trimiteri medicale și rețete compensate ori gratuite.
Normele noului contract cadru, abia intrat in vigoare, au fost publicate vineri după-amiaza. Sunt peste 180 de pagini de modificari legislative pe care medicii ar fi trebuit să le citească în 2 zile.
Dr. Cosmin Alexandrescu, președinte APMA: ”Am hotărât să facem o plângere la Consiliul Concurenței, plângere care conform legislației Europene, merge și la Comisia Europeană. Obiectul este abuzul de poziție dominantă pe piață al CNAS”.
În noul contract cadru au fost modificate și modelele de recomandare pentru dispozitive medicale, de scrisoare medicală și biletele de trimitere pentru analize ori consultații.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, cancer, hepatita, diagnostic, asigurare medicala, fara,
Dată publicare:
01-07-2024 21:15