Persoanele neasigurate vor beneficia de analize, tratament și consultații gratuite în anumite condiții, de la 1 iulie

Medic de familie salariu
Shutterstock

Persoanele neasigurate vor beneficia de anumite analize și consultații gratuite prin trimitere de la medicul de familie. În noile reglementări sunt incluse afecțiuni oncologice, hepatice, ori virusul HIV la gravidă.

Potrivit noilor reglementări care intră în vigoare de la 1 iulie, ceste testări urmează să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Şi medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere la analize şi pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice pentru persoanele neasigurate, transmite news.ro.

Potrivit CNAS, principala noutate a modificărilor şi completărilor Contractului-cadru care vor intra în vigoare de la 1 iulie va consta în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate şi neasigurate, pe principalele paliere de asistenţă medicală, în scopul depistării unor afecţiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B şi C, iar la gravidă şi HIV/SIDA.

Astfel, în asistenţa medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite şi persoanele neasigurate la analize şi la consultaţii de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.

De asemenea, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere şi pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B şi C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS.

Citește și
Card de sanatate
Schimbare importantă privind cardurile de sănătate. Ce se întâmplă acum dacă îl pierzi
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice”, arată CNAS.

Conform sursei citate, în urma consultaţiilor preventive din pachetul minimal din asistenţa medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice.

Totodată, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea şi confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică, respectiv consultaţii, proceduri diagnostice şi servicii medicale în scop diagnostic-caz. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea, de asemenea, emite bilete de trimitere la analize şi către unităţile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice.

În scopul lărgirii accesului pacienţilor, atât asiguraţi cât şi neasiguraţi, la serviciile complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu, se va renunţa la condiţia impusă furnizorilor care efectuează astfel de servicii de a avea atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât şi structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă. Excepţie fac furnizorii care contractează tipuri de servicii pentru care este absolut necesară această condiţie, cum ar fi, de exemplu, serviciile în scop diagnostic-caz acordate gravidelor cu risc crescut. Totodată, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale în scop diagnostic-caz să se poată acorda de unităţi medicale mobile şi caravane medicale, pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecţiunilor oncologice, precum cancerul de sân şi col uterin”, adaugă CNAS.

Corelat cu noutăţile din pachetele de servicii de la nivelul asistenţei primare şi de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua şi deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie şi de medicii specialişti, iar unităţile spitaliceşti vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.

Reprezentanţii CNAS amintesc că deja există prevăzută în legislaţie posibilitatea includerii persoanelor neasigurate în programele naţionale de sănătate după confirmarea diagnosticului respectiv, aceste persoane fiind totodată asigurate fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri.

Întrucât în derularea şi succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. Acestea vor fi servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultaţii, consiliere, evaluare clinică şi stabilire a planului de intervenţie psihologică. Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializaţi sau supraspecializaţi în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum şi de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziţie în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici şi de psihologii fără formare complementară în psihooncologie”, mai arată CNAS.

Modificări în regulamentele spitalelor și policlinicilor

Unele dintre modificări vizează implementarea măsurilor care revin CNAS în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare. În acord cu acest plan, de la 1 iulie se schimbă şi modul de raportare şi decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciune oncologică, dar şi bolnavilor de cancer, la nivelul unor categorii de furnizori de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Furnizorii respectivi vor ţine evidenţe distincte ale serviciilor acordate persoanelor menţionate, iar finanţarea acestor servicii se va face, de asemenea, separat, prin acte adiţionale la contractele existente. În acest mod, nu numai că se vor putea evidenţia fondurile utilizate pentru depistarea şi combaterea cancerelor, dar va exista şi o imagine mult mai clară a tuturor serviciilor efectuate în acest scop.

Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanţarea nu se va face din contribuţiile plătite de asiguraţi, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către FNUASS. La fel se va finanţa şi testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B şi C, precum şi a infecţiei HIV la gravidă.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Medicii din ambulatoriul de specialitate spun că ar putea trece la activitatea cu plată, de la 1 iulie. Proteste la CNAS
Medicii din ambulatoriul de specialitate spun că ar putea trece la activitatea cu plată, de la 1 iulie. Proteste la CNAS

Medicii din ambulatoriul de specialitate protestează din nou în faţa CNAS faţă de ”subfinanţarea cronică”, avertizând că riscul de a se trece la activitate cu plată este foarte mare.  

Schimbare importantă privind cardurile de sănătate. Ce se întâmplă acum dacă îl pierzi
Schimbare importantă privind cardurile de sănătate. Ce se întâmplă acum dacă îl pierzi

Valabilitatea adeverinţei înlocuitoare a cardului naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

După 4 zile de proteste medicii au primit promisiuni de la CNAS că punctul pentru serviciile medicale nu va mai scădea
După 4 zile de proteste medicii au primit promisiuni de la CNAS că punctul pentru serviciile medicale nu va mai scădea

După 4 zile de proteste joi au avut loc negocieri intre reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cei ai medicilor de familie şi din policlinici.

 

După 2 zile în care au protestat în fața policlinicilor, medicii din București vor să vină sub geamurile CNAS
După 2 zile în care au protestat în fața policlinicilor, medicii din București vor să vină sub geamurile CNAS

Medicii de familie și cei din policlinici și-au continuat protestele în București și în alte orașe din țară. Susțin că noile măsuri, anunțate de autorități le vor scădea veniturile cu cel puțin 30 la sută.

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS
Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS

Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al CNAS, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.