Ser contra pneumoniilor, meningitelor si otitelor grave, introdus in schema nationala de vaccinare
Romania introduce in schema nationala de vaccinare serul care sa ii protejeze pe cei mici de pneumonii, meningite si otite grave.
Decizia vine intr-un moment in care controversele privind imunizarile sunt mai mari ca niciodata. Multi parinti vorbesc despre cazuri de copii care au ramas cu sechele de la vaccinari.
Un baietel, acum in varsta de o luna, va fi unul dintre cei 200.000 de bebelusi care vor primi gratuit serul antipneumococic. Asta se va intimpla din octombrie, cand statul va incepe sa deconteze vaccinul, ca sa reduca frecventa microbilor care dau meningite, otite si pneumonii severe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia ministerului e bazata pe cifre: 43 de milioane de euro costa anual tratamentul meningitelor, pneumoniilor si otitelor cauzate de pneumococ, fata de 4, 5 milioane euro cat ar urma sa fie imunizarea.
Pe piata romaneasca exista acum trei seruri, care costa in farmacii intre 150 si 250 de lei.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "O sa alegem vaccinul care are cele mai multe tulpini pentru protejarea copiilor"
Ramane insa de vazut cati parinti isi vor da acordul pentru noi vaccinuri, de vreme ce si la noi in tara, a crescut numarul celor care refuza sa inoculeze copiilor serurile recomandate de stat.
Unii parinti cred ca din cauza lor li s-au imbolnavit copiii. Doamna Viorica sustine ca dupa vaccinul antipoliomielita, baiatul ei a facut bronsita pentru care a primit antibiotic. Acum, la 19 ani, adolescentul are retard mintal si autism.
Si alti parinti au trait drame. O mama din Constanta si-a pierdut fetita la cateva zile de la nastere, dupa ce i s-a facut vaccinul BCG, care ar fi fost contraindicat. Vorbim de acelasi ser din Danemarca din cauza caruia 162 de bebelusi au suferit efecte adverse, inclusiv TBC ganglionar.
Controverse privind efectele vaccinarii si legatura cu diverse boli sunt si in alte tari. De exemplu, in Italia, parintii unui copil au castigat un proces cu statul, dupa ce baiatul lor a facut autism de la un vaccin facut in copilarie.