Programul national de imunizari, reactualizat dupa 20 de ani. Ce vaccin starneste controverse
Oficialii din Ministerul Sanatatii vor sa introduca din toamna, in schema gratuita, vaccinul care protejeaza copiii de forme severe de otita, pneumonii sau meningite.
Totodata, cu acordul parintilor, fetitele de peste 10 ani vor putea fi vaccinate impotriva HPV. Parerile sunt impartite: in timp ce unii parinti se bucura ca ar putea obtine gratuit aceste seruri deloc ieftine, altii se tem de aparitia unor reactii adverse.
Cinci din zece copii consultati in policlinicile din Romania sunt diagnosticati cu o forma de infectie respiratorie extrem de grava, cauzata de pneumococ - o bacterie responsabila si pentru pneumonii, meningite si otite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ca sa reduca frecventa acestor microbi care dau complicatii grave, din octombrie statul va deconta celor care doresc vaccinul antipneumococic.
Diana Ionescu, medic primar ORL: "Cele mai multe otite sunt intre 0 si 1 an si 1 si 3 ani".
Pe piata romaneasca sunt acum trei seruri care costa in farmacii intre 150 si 250 de lei. Ca sa poate deconta asemenea sume, ministerul asteapta rectificarea bugetara din iunie.
Ramane de vazut daca parintii isi vor da acordul pentru noi vaccinuri, devreme ce si la noi in tara a crescut numarul celor care nu vor sa inoculeze copiilor serurile recomandate de stat.
Si controversatul proiect al vaccinarii impotriva HPV revine. Programul se adreseaza fetitelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Imunizarea nu va fi obligatorie.
Adi Pana, secretar de stat Ministerul Sanatatii: "Din punct de vedere strategic, cred ca este important ca programul se mareste, se introduc vaccinuri noi, estentiale in reducerea mortalitatii".
In prezent, in Romania statul deconteaza sapte vaccinuri care acopera zece boli prevazute in schema nationala, in timp ce varful pe Europa se inregistreaza in Marea Britanie, cu 11 seruri gratuite. Chiar daca alegerea ramane una a parintilor, e bine sa se stie ca cine nu are vaccinurile recomandate risca sa nu fie primit in crese, gradinite si scoli.