Sanatatea pierde 1 mil. EUR doar din decontari fictive. Cum se fac analize pe numele altor persoane
Desi suna incredibil acesta este adevarul. "Nu putem controla cat se poate fura."
Cam asa s-ar traduce intentia oficialilor din sanatate de a construi o directie speciala anti-frauda, care ar trebui sa stopeze scurgerile din sistem.
Doar in ultimul an, un milion de euro a "disparut" din buget, pe retete eliberate pe numele unor morti sau pentru analize fictive. Si acestea sunt doar cazurile dovedite. In spatele unor asemenea ilegalitati se pot ascunde alte 10 situatii nedescoperite.
Martor sub protectia anonimatului: Poti sa iti faci orice in spital atata vreme cat cunosti persoana potrivita. Daca esti neasigurat ti se vor face analize la sange sau investigatii pe numele unui pacient deja internat, aproape insa de externare.
Reporter: Pacientul pe numele caruia se fac aceste investigatii isi da seama vreodata de ceva?
Martor sub protectia anonimatului: Nu,nu. Sunt, de regula, pacienti veniti din alte judete si se profita de ei, nu au de unde sa stie ce analize s-au facut si ce nu.
Reporter: Cat trebuie sa dai?
Martor sub protectia anonimatului: (n.r.rade) Depinde de investigatii. Daca vrei tomografie de exemplu 200 de lei. Daca vrei analize, 30-50 de lei.
Reporter: Adica dai 50 de lei si iti faci analize de 700 de lei?
Martor sub protectia anonimatului: Da
Este marturia, sub protectia anonimatului, a unui om din sistem. Un sistem gaunos din vina caruia multi trebuie sa mearga la spital cu aspirina in buzunar, in timp ce "descurcaretii" au plicul pregatit. Stiu ca si daca dau spaga tot platesc si de 14 ori mai putin pentru analize.
In 2012, de pilda, din spitale s-au "scurs" peste 2 milioane de lei pe medicamente eliberate ilegal si inca 380.000 de lei pentru investigatii fictive. Capitala este in top, cu 1 milion de lei. Urmeaza Iasi - cu 400.000 de lei si Dambovita - cu 120.000 de lei.
In total, in ultimul an, decontarile fictive, retetele pentru morti, dar si ilegalitatile depisatate la medicii de familie insumeaza un milion de euro. De suma asta, de pilda, peste 300 de bolnavi de cancer ar putea beneficia de tratamente cu cele mai noi terapii.
"In mod evident este o incalcare a legii. Fals si uz de fals. Daca aceste fraude nu ar mai exista nu ar insemna ca facem economii, inseamna ca putem trata pacientii care au cu adevarat nevoie. In felul asta luam sansa unor pacienti la un tratament sau la un tratament mai bun. Este de netolerat din punct de vedere uman si moral" a declarat presedintele CNAS.
Tocmai de aceea se impune si un control strict. Avem nevoie de o comisie speciala antifrauda, spun oficialii din sanatate, un fel de DNA medical care va lua nastere in cel mult o luna jumatate.
45 de oameni vor face parte din aceasta structura de doua ori mai multi fata de angajatii de acum ai corpului de control. Ramane de vazut care vor fi si rezultatele atata vreme cat avem 42 de case de sanatate, 14.000 de medici de familie, 700 de farmacii si sute de spitale.