Adio analize anuale gratuite. Noua lege a sanatatii limiteaza serviciile medicale decontate

04-10-2013 18:43

Consultatia preventiva anuala de la medicul de familie va disparea. Vom avea dreptul la una singura, o data la trei ani.

Sunt noi variante luate in calcul de Ministerul Sanatatii, in proiectul redefinirii pachetului de baza pentru asigurati.

Acesta urmeaza sa stabileasca exact ce servicii medicale mai raman acoperite de stat, in baza contributiei lunare platite de fiecare dintre noi.

Va aparea in schimb asa-zisa "medicina comunitara".

Chiar si in 2013 este o realitate faptul ca la tara, multi oameni se trateaza si acum dupa ureche.

Iar lipsa medicilor, a educatiei, dar si nivelul scazut de trai ii aduce pe cei mai multi bolnavi in fata medicului atunci cand boala e deja in stadiu avansat.

Tocmai de aceea, ministerul propune infiintarea medicinii comunitare.

Ce inseamna asta? In comunitatile sarace vor fi trimisi asistenti medicali, care ar trebui sa depisteze din timp anumite boli.

Se merge, fireste, pe principiul ca orice afectiune depistata la timp ne va costa mai putin decat o internare sau un tratament complex.

Sunt noi propuneri ale celor de la Ministerul Sanatatii, dupa ce zilele trecute acestia au anuntat ca 340 de diagnostice vor iesi de pe lista celor pentru care se permite internarea.

 De 3 ori economie. E tot mai clar ca dupa acest principiu se bazeaza oficialii din minister, care vor sa opreasca internarile sau investigatiile pe care le considera inutile.

La spital ar trebui sa ajunga doar cazurile grave. Restul pacientilor sa se trateze, cu limita, la specialist sau la medicul de familie.

Nici in fata medicului de familie nu vom mai ajunge in fiecare an, asa cum ne permite legea pana acum.

Pentru evaluare generala vom avea o vizita gratuita o data la trei ani. Asta inseamna ca si setul anual de analize gratuite se muta la 3 ani.

"Principalii dezavantajati vor fi contributorii. Ar fi fost corect ca cei neasigurati sa beneficieze de servicii medicale minimale, insa daca se instituie o scutire de la plata, ar trebui ca statul sa plateasca", spune Gabriel Predica, secretar Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.

Comisia care a facut acest pachet sustine ca in cazul pacientilor care sufera de boli cronice, de pilda, tratamentul nu sufera modificari pe parcursul unui an, asa ca nu ar mai trebui sa ajunga neaparat in fata unui specialist, ci doar la medicul de familie.

Acesti bolnavi au dreptul la doua consultatii pe an de la medicul de familie si doar una anuala la specialist.

"Noi suntem de acord cu pachetul de baza, atata vreme cat nu restrictioneaza accesul la spitalizare", spune Cezar Irimia, de la Asociatia Pacientilor Cronici

Vorbim de limitarile impuse pacientilor, dar nimeni nu spune de fapt cum s-ar traduce asta pentru buget.

Cati bani am economisi din cei peste 8 miliarde de lei, cat este bugetul sanatatii pe 2013?

Si mai ales, daca economiile de la stat vor lasa o portita deschisa medicinii private, care a egalat, ca numar de servicii, medicina de stat in marile orase.

In prezent, doar 2,5% din bugetul sanatatii se indreapta prin decontari directe catre medicina privata.

Si asta in conditiile in care contributiile cetatenilor sunt impresionante.

O persoana cu salariu mediu pe economie vireaza intr-un an sanatatii 2.800 de lei, iar una care castiga 4.000 de lei pe luna ajunge sa dea peste 5.000 de lei.


 

Tags: sanatate, analize,


VIDEO PROTVPLUS.RO