Tot ce-i scump nu va mai fi gratuit. Guvernul vrea sa dea mai putine analize mai multor romani
"Sa dam mai putin, ca sa ajunga la toti!" Acesta pare a fi principiul din spatele noului proiect al Ministerului Sanatatii, care va stabili exact ce servicii medicale va primi fiecare dintre noi.
In varianta aflata in dezbatere, asistam la o nivelare clara intre drepturile bolnavilor care dau bani grei la asigurari si ale acelora care nu platesc nimic.
Salariatii si pensionarii vor cotiza ca inainte, dar vor achita din buzunar mai multe tipuri de analize si proceduri. In plus, vor mai fi tratati in spital, doar cu un motiv serios.
La doua-trei zile dupa ce-ti pui o proteza la sold, vei fi externat, daca esti in stare stabila si are cine sa te supravegheze acasa. La fel, daca ai o fractura costala multipla - nu mai ramai in spital.
Membrii comisiei care a pus pe hartie proiectul sustin ca 40% din internarile din ultimul an NU au fost necesare.
Asadar, au taiat 340 de diagnostice de pe lista celor la care se recomanda internarea. Printre acestea si pneumonia virala.
Asa ca pacientul bolnav de plamani ar trebui tratat numai la medicul de familie.
La fel, cel cu hepatita virala, ateroscleroza sau ulcer. Atat ca, probabil, pacientul va fi trimis oricum la investigatii si analize. In spital, ar fi fost gratuite. Asa, sunt contra cost.
Pentru cronici, limitarile noului pachet de baza sunt si mai clare. Oficialii spun ca asemenea pacienti vin prea des la medic si genereaza cheltuieli inutile.
"-De cate ori veniti la medicul de familie?
-O data la trei luni cel putin. Daca nu ne simtim rau nu venim, spune un pacient.
Sa luam cazul unui pacient care descopera ca este hipertensiv. Conform noului protocol, in trei luni ar trebui sa fie diagnosticat si stabilizat.
Dupa aceea devine cronic si are dreptul la doua consultatii pe an la medicul de familie si numai una, anuala, la cardiolog.
Aceeasi situatie, la diabetici. Nu esti in criza? N-ai ce cauta la spital. Iar la cabinet, de la a treia vizita in sus, deschizi portofelul.
"Putin, foarte putin. In atributiile noastre nu intra tratarea diabetului zaharat. Noi prescriem tratamentul doar cu recomandare de la medicul specialist", spune Silvia Burnel, medic de familie.
Asadar, asiguratii vor face drum intors de la spital, daca n-au o boala acuta. Iar pe doctorul de familie il pot vedea ori mai rar, ori contra cost.
"Principalii dezavantajati vor fi contributorii salariati, pachetul de baza este in fapt un pachet minim. Vor fi obligati de acum inainte sa apeleze si la asigurarile complementare de sanatate", explica Gabriel Predica, secretar la Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.
In plus, vor fi scoase de pe lista gratuitatilor procedurile costisitoare.
Cum ar fi o colonoscopie nedureroasa, analize ORL ori cauterizarea unui neg.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin totusi ca NU vor fi afectati pacientii care au probleme urgente.