Cazul barbatului care a murit asteptand salvarea scoate in evidenta cat de vulnerabil este sistemul de urgenta din Romania

Ultima actualizare: 29-03-2014 06:58

Cazul barbatului de 38 de ani din Bucuresti care a murit pe strada arata cat de vulnerabil este sistemul de urgenta. Si in Capitala si in tara, echipajele ar trebui suplimentate, in medie cu 25%, pentru ca astfel de drame sa nu se mai repete.

Doua ministere aduna date pentru a stabili ce s-a intamplat de curand, cand ambulanta a ajuns la pacientul din Bucuresti dupa 33 de minute.

"Cate cazuri aveti acum in asteptare?

21. Si urgente 3 .. si inca nu e ora 6".

Adica ora critica pentru dispeceratul de ambulanta Bucuresti Ilfov. O ora cand ecranele calculatoarelor anunta numai urgente de cod rosu si galben.

"Noua ne-ar trebui o suplimentare de cel putin 25% a echipajelor sa facem fata", a spus managerul SABIF, doctorul Alis Grasu.

De altfel, daca pe o singura tura s-ar adauga minimum 20 de echipaje in teren, inseamna ca medicii vor ajunge in mai putin de 20 de minute la urgentele de cod galben, adica s-ar castiga 15 de minute, fata de ce se intampla acum.

In Bucuresti sunt in acest moment 70 de echipaje care gonesc spre cazurile grave.

Asta inseamna unul la 30.000 de locuitori. Norma europeana prevede insa de 3 ori mai multe, adica un echipaj la 10.000 de locuitori.

Suplimentarea este necesara si pentru ca 40% dintre solicitarile facute zilnic NU se incadreaza la gradul de urgenta majora.

"Multi dintre solicitanti exagereaza simptomele pentru ca ambulanta sa ajunga mai repede la ei", spune secretarul de stat Raed Arafat.

Criza de echipaje din Capitala se regaseste si in Brasov. Miercuri, singura masina care ar fi trebuit sa acopere nordul judetului s-a stricat.

Asa ca toate cazurile au fost preluate de statia de la Fagaras, care se afla la 50 de kilometri distanta.

"Nu putem sa asiguram urgenta daca avem de parcurs zeci de kilometri", spun medicii.

Un apel i-a chemat in localitatea Mesendorf - la 70 de kilometri de Fagaras, la un copil cu febra mare.

Si la Iasi sunt multe probleme. La Maternitatea Doamna Elena, mamicile internate sunt nevoite sa foloseasca masina de marfa a spitalului pe post de ambulanta, ori sa ia taxiul, daca au nevoie sa mearga la alte unitati medicale.

Revenind la tragedia din Capitala, comisia care face ancheta trebuie sa raspunda la intrebarea de ce nu a ajuns nimeni la timp sa-l salveze pe tanarul de 38 de ani.

Prima ambulanta a venit dupa 33 de minute, ci nu dupa 15, asa cum prevede regulamentul si avea doar o asistenta si un ambulantier, care au chemat un alt echipaj cu medic.

Din pacate, pacientul a murit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO