Statul trateaza criza din sistemul sanitar cu voluntari. Singura recompensa a tinerilor este satisfactia sufleteasca

Dată publicare: 15-03-2014 09:48
Dată actualizare: 18-03-2014 06:50


In Bistrita Nasaud si Maramures, la Serviciile de Ambulanta oricine este binevenit sa dea o mana de ajutor.

Asa ca, in cele doua judete au fost create programe speciale de instruire pentru tinerii care vor sa faca voluntariat pe masinile de salvare alaturi de medici.

Dupa ce iau examenul, ajung sa capete experienta intr-o meserie care nu le ofera satisfactii materiale, ci doar sufletesti - dupa cum marturiesc chiar ei.

Alexandru are 30 de ani si este inginer. In urma unui eveniment nefericit, si-a dat seama cat de important este sa poti ajuta la salvarea altor vieti.

Alexandru Legeanu, voluntar: "Am avut un eveniment neplacut, un accident rutier, nu am putut sa ajut prea mult chiar daca eu am scapat nevatamat am apreciat ceea ce au facut medicii de pe ambulanta. Nu vreau sa-mi schimb profesia, vreau doar sa ajut."

Si Nicoleta a venit la cursuri cu inima deschisa.

Nicoleta, voluntar: "Din dorinta de a ajuta, de-a fi utila, de-a evada din rutina cotidiana. Iti trebuie un pic de nebunie si sa nu te pierzi cu firea. Curaj, sange rece."

Daca in Bistrita Nasaud cei 100 de voluntari inscrisi la cursuri sunt inca in stadiul de pregatire, in Maramures, sapte tineri au inceput deja sa mearga la cazuri alaturi de medici.

Pentru medici, ajutorul voluntarilor este nepretuit.

Eugenia Tivadar, director Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures: "Echipajele noastre sunt formate din 2-3 persoane ceea ce de multe ori este insuficinet. Mai mult din 50% din posturi sunt vacante la ora actuala."

Ca sa ajunga voluntari la Serviciul de Ambulanta, tinerii trebuie doar sa aiba o adeverinta ca sunt apti de munca si sa ia examenul scris, la finalul programului de instruire.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO