Gaurile dintr-un sistem care te lasa sa mori cu zile, asteptand o ambulanta. 33 de minute au fost prea multe pentru un barbat
In tara noastra, oamenii mor cu zile asteptand o ambulanta care nu mai vine. Asta i s-a intamplat unui barbat in floarea varstei, caruia i s-a facut rau intr-o piata din sectorul 6 al Capitalei.
Prima ambulanta a ajuns la el dupa 33 de minute in loc de 15, asa cum prevad regulamentele, iar a doua, dupa alte 12 minute, mult prea tarziu pentru pacient.
Responsabilii dau vina pe vesnica lipsa a banilor: au masini, echipament medical, dar nu si personal pentru ambulante si fonduri pentru salarii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
La 38 de ani, Marius Bosoanca era un munte de om. Avea insa probleme cardiace si doua stenturi montate. I s-a facut rau luni seara, cand a venit sa-si ia prietena care lucreaza la un magazin, in Piata Gorjului.
La 18.39, toti cei din magazin incep sa sune la 112.
"Stateam de vorba cu el, ca se intinsese pe jos si ii spuneam sa reziste, ca vine salvarea", spune cumnata omului.
Ambulanta a venit, intr-adevar, numai ca in loc sa ajunga in 15 minute, asa cum cer regulamentele, a venit dupa 33 de minute. Era ora 19 si 12 minute. La bord: asistent medical si ambulantier.
"Ne-a murit fratele, tanar. Mai mult de 10 apeluri am dat la ambulanta si au venit dupa o ora si jumatate", spune, cu lacrimi in ochi, sora barbatului.
Potrivit Serviciului de Ambulanta si Ministerului de Interne, care are in subordine SMURD-ul, nu mai putin de 72 de ambulante, adica toate cele disponibile si pentru care exista si personal, goneau catre alte urgente aseara, pe strazile Bucurestiului.
"Erau si ambulante ale Bucurestiului si Ilfov si erau si cele ale SMURD-ului. Toate erau ocupate si trimise la coduri galbene si rosii", spune si Raed Arafat.
Dandu-si seama cat este de grava starea lui Marius Bosoanca, asistenta care a ajuns cu prima salvare la el cere o alta ambulanta, care sa aiba si medic la bord. Mai trec alte 12 minute, pana cand sa ajunga si aceasta.
"Singura masina cu medic care se indrepta catre o solicitare si se afla in zona 1 Mai a fost orientata urgent catre Piata Gorjului, s-a ajuns in 13 minute, s-au continuat manevrele de resuscitare incepute de echipajul de tip B2 - cu asistent medical si ambulantier", a spus Alice Grasu, coordonator serviciu ambulanta Bucuresti - Ilfov.
"Cea mai apropiata unitate de pompieri, care are in dotare echipaje SMURD este pe Bulevardul Timisoara, la doi pasi de Piata Gorjului. Sa cronometram si sa vedem in cat timp parcurgem acest traseu: Bulevardul Timisoara, Strada Moinesti, Piata Gorjului. Pe tot traseul sunt numai doua semafoare, dar acesta este un aspect nesemnificativ pentru o ambulanta care ar avea sirena si girofarurile pornite. Am ajuns la Piata Gorjului in 5 minute. Atat ne-a luat sa parcurgem 2, 2 kilometri. daca ar fi fost disponibila, un echipaj de urgenta ajungea mult mai repede", transmite corespondentul Stirilor ProTV, Catalin Radu Tanase.
"Este si clar faptul ca ambulanta se confrunta cu un numar mare de solicitari, multi dintre solicitanti exagerand simptomele pentru ca ambulanta sa ajunga mai repede la ei. Este important, pentru ca orice tip de ambulanta B si C...sunt masini care se folosesc la interventii cod galben si rosu", spune Raed Arafat.
"Sigur ca e mult 30 de minute, dar nu era nici un echipaj. Stiu ca era bolnav de inima, dar poate traia. Am regrete ca a murit un om. Daca aveam ambulanta, trimiteam...", mai spune Alice Grasu.
Familia lui Marius nu vrea sa lase lucrurile asa.
"Familia poate depune plangere si daca faptele reclamate de ei sunt de natura penala, vom face si noi cercetari, sub coordonarea unui procuror", explica Bogdan Ghebaur.
Ce s-a intamplat in Piata Gorjului arata clar ca sunt momente in care serviciul de ambulanta si SMURD-ul nu fac fata. Exista vehicule, la nevoie chiar si motociclete sau masini de pompieri, exista aparatura medicala, dar nu sunt bani pentru oameni in plus, explica Raed Arafat.
Nici pentru plata angajatilor de la stat si nici pentru o eventuala colaborare cu ambulantele private, care ar trebui la randul lor platite. Deocamdata, singura veste buna este ca luna viitoare, SMURD-ul va mai primi sase echipaje. Poate una dintre aceste masini va ajunge la timp la urmatorul pacient cu probleme grave.