Amenzi mai mari pentru medicii care lasă pacienții să aștepte ore întregi pe holuri
Doctorii, asistentele și spitalele care nu respectă regulile și protocoalele în sănătate vor plăti amenzi duble față de cele de până acum, a hotărât Guvernul.
Personalul medical care îi lasă pe pacienții cu probleme medicale urgente să aștepte ore în șir pe holurile spitalelor va fi sancționat cu până la 3.000 de lei, iar spitalul, cu 30.000 de lei. În vreme ce bolnavii se plâng că nu primesc îngrijiri medicale la timp, doctorii spun că sunt mulți care vin la camera de gardă în loc să meargă la medicul de familie.
În funcţie de urgenţă, pacientul poate fi preluat imediat de personalul medical sau poate aştepta până la patru ore, dar triajul ar trebui să dureze doar câteva minute.
Sunt în vigoare cinci coduri de urgenţă, cu timpi maximi de aşteptare. Cele mai grave situaţii sunt urgențele de cod roşu, când e nevoie de intervenţie imediată, iar pentru cele critice, timpul de aşteptare poate fi şi de până la 15 minute. Cel mai mult au de aşteptat pacienţii pentru care e nevoie doar de un consult, deci nu sunt urgențe.
Personalul medical care lasă pacienţii veniţi la Urgenţe să aştepte mai mult de patru ore, adică peste limita prevăzută de regulament, ar putea fi sancţionat cu sume care pleacă de la o mie de lei la trei mii de lei, iar spitalul, cu până la 30 de mii de lei. Aceste amenzi existau şi până acum, dar erau de două ori mai mici.
Cei care nu sunt mulţumiţi de cât aşteaptă până îi vede un medic la urgenţe pot face reclamaţie la Direcţia de Sănătate Publică, iar inspectorii vor analiza cazul.
În unele spitale, se plâng pacienţii, triajul nu se face coerent. De cealaltă parte, medicii reclamă că unele situaţii pot fi, de fapt, rezolvate de medicii de familie.
Pacientă: „Am venit la 9 dimineaţa şi mai aştept un document şi plec. Am avut un accident într-un autobuz, m-am lovit la nas, mi-au făcut toate investigaţiile, totul a fost în regulă, dar timpul de aşteptare, de când m-a văzut ultimul specialist şi până mi-au dat documentele s-au făcut 2 şi jumătate, dar asta e.”
Pacientă: „Durere de gleznă, luxaţie, nu ştiu. Eram la muncă şi m-a luat deodată.”
Reporter: „Aţi vorbit, aţi fost la medicul de familie?”
Pacientă: „El fiind în concediu, am venit aici la urgenţe.”
Marilena Băluță, Medic primar UPU, Spitalul Universitar București: „Frecvent, vin pacienţi la Urgenţe pentru a scurta timpul de aşteptare din sistemul ambulatoriu. Nu au medic de familie, nu sunt asiguraţi. Vin pentru injecţii. Au fost cazuri care vin pentru a le face vaccin.”
Florentina Lehănceanu, Medic Şef UPU, Spitalul Bagdasar-Arseni: „Sunt situaţii când se aglomerează foarte mult, facem trenuleţe de ambulanţe, pentru că nu mai avem locuri libere, sunt uneori 6,7,8 ambulanțe.”
Şi amenzile pentru încălcarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile au crescut de două ori şi au ajuns la 6000 lei în cazul personalului medical, iar pentru spitale, la 10.000 lei.
Au fost dublate şi sancţiunile aplicate celor care nu respectă regulile de sterilizare, măsurile de igienă şi a prevenirii infecţiilor.
În premieră, hotărârea guvernului stabileşte şi amenzi pentru pacienţi. De exemplu, ar putea fi amendat un pacient care ştie că este infectat cu un stafilococ şi are analize în acest sens, dar nu informează din timp unitatea medicală.
Au fost totodată introduse contravenţii noi şi sancţiuni contravenţionale pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deţine cunoştinţe şi abilităţi, persoanele atestate prin documente emise de statul român, dar şi pentru nerespectarea protocoalelor clinice şi a ghidurilor de practică medicală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, reguli, pacienti, urgenta, doctori,
Dată publicare:
28-08-2019 18:14