Bătrânul care a plecat din spital ca să roage oamenii să doneze sânge pentru el
Donatorii de sânge care merg frecvent la centrele de transfuzii sunt singura speranță a celor suferinzi. Însă numai doi la sută dintre români donează periodic, arată statisticile.
Mulți se mobilizează doar când prietenii sau rudele au nevoie de ajutor. Acțiunile organizate de diferite instituții sau corporații alimentează rezerva de sânge.
Autoritățile din Sănătate promit că vor reorganiza sistemul de transfuzii, după regulile europene. Deocamdată nu vorbesc, însă, de campanii la nivel național, care să încurajeze oamenii să doneze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După câteva zile cu febră şi o durere în gât, Andreea a mers la spital pentru analize. Credea că este răcită, însă diagnosticul a venit ca un trăsnet pentru tânăra de 27 de ani: leucemie acută limfoblastică. De pe o zi pe altă viaţa ei s-a schimbat radical.
Andreea Papu, pacientă: „Acum câteva zile nici nu m-aş fi gândit la aşa ceva, nu mi-ar fi trecut prin cap să pot să fiu atât de bolnavă. O să fiu puternică.”
Andra Cosmovici: „Mulți nu conştientizează cât de important e să doneze sânge. Un bătrân a ieşit din spital din Roman pentru că i-au zis nu avem sânge. „Nu avem ce să facem pentru tine” şi s-a dus sigur pe la gară să caute oameni care să doneze pentru el.”
Statisticile arată că mai puţin de 2% din populaţia României donează sânge în mod regulat, iar asta face ca ţara nostra să fie pe ultimele locuri în Europa.
Organizarea de acţiuni pentru donarea de sânge revine în sarcina centrelor de trasfuzii, spun autorităţile din sănătate, însă de multe ori în aceste centre nu există personal suficient şi nici specializat pentru a face astfel de acţiuni. Aşa se face ca cele mai multe dintre campanii sunt la iniţiative private.
Una dintre ele este caravana BLOOD NETWORK, iniţiată de organizatorii festivalurilor UNTOLD şi NEVERSEA, împreună cu Centrul de transfuzii Bucureşti. Cei care vin să doneze sânge primesc un bilet gratuit la unul dintre cele 2 festivaluri.
Edi Chereji: „Peste 1000 de donatori de la începutul campaniei, asta înseamnă peste 3000 de vieţi salvate.”
Dr. Adela Cirstea, Centrul de Transfuzii București: „E bine să avem donatori fideli sub 6 luni de la donare, pentru a face şi produse. Un pacient nu primeşte numai sânge total, ci şi trombocite, plasma.”
Andrei Roşu: „Să fie campani frecvente, lunare sau cum sunt cele de la TV pentru consumul de sare, zahăr şi grăsimi să fie şi pentru donarea de sânge. Ne-am da seama cât e de important, doar când avem nevoie.”
Ministerul Sănătăţii spune că va reorganiza întreaga activitate de transfuzie sangvină, însă deocamdată nu vorbeşte despre campanii la nivel naţional pentru a încuraja donarea de sânge.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!