Premiati cu aur la Geneva, ignorati de statul roman. Povestea cercetatorilor care au adus Romaniei zeci de medalii
Doua romance au luat medalia de aur la Geneva pentru o tehnologie care poate sa ajute la depistarea tumorile maligne la nivel celular.
Cercetatoarele sunt mandre de rezultatul lor, venit dupa cinci ani de munca. Acum insa urmeaza pasul cel mai greu: trecerea de la inventie la practica, iar pentru asta au nevoie de milioane de euro. Altfel si inventia lor va ramine intr-un sertar, asa cum au patit multi specialistii care au castigat in anii trecuti.
Testele le-au facut pe soareci cu tumori canceroase de piele. Animalele au fost injectate cu o solutie cu nanoparticule de aur, care sunt de 1000 de ori mai mici decat diametrul firelor de par. Mai departe, dupa expunerea la o lumina ultravioleta, tumoarea, dar si celulele care dau metastaze, au iesit in evidenta.
"Datorita proprietatilor unice ale nanoparticulelor de aur in tesut tumoral de melanom care absorb lumina, la un nivel de unda precis se creeaza o imagine unica albastra fluorescenta, care e diferita de tesuturile sanatase", spune medicul Ina Petrescu.
O astfel de imagine care arata conturul tumorii, dar si profunzimea ei, i-ar ajuta enorm pe doctori. Pentru aceasta metoda, care ar putea permite chiar si diferentierea unei alunite sanatoase de una canceroasa, cercetatoarele au primit aur la Geneva.
"Punem nano-particule, electrozi pe o sonda si sonda o apropiem de piele si vedem din grafice daca e melanom sau nu", spune Marioara Avram, Institutul de Cercetare si Dezvoltare in Microtehnologii.
Romania a luat anul acesta 28 de medalii la Salonul de de la Geneva, 18 de aur. Pentru a nu ramane inventii uitate printr-un sertar e clar ca e nevoie de fonduri.
Din pacate, sunt multe inventii medicale premiate tot cu aur la Geneva, pentru care nu s-au gasit fonduri. Au trecut cinci ani de cand medicul Alexandru Ciocalteu a fost premiat pentru o metoda revolutionara, prin care peritoneul poate fi folosit pe post de rinichi si astfel bolnavii pot scapa de dializa. Medicul Ciocalteu povesteste astazi ca statul nu i-a finantat inventia, dar a gasit pe cineva interesat de ea.
"Am vandut inventia, exista un avans, dar n-am inceput actiunile in sine pentru punerea in practica. Ministerul Cercetarii se ocupa din a face sange din limbrici, dar asta care era o chestie interesanta nu i-a interesat, e treaba lor" a spus doctorul Alexandru Ciocalteu.
Dezinteres a fost si pentru o crema medicament pentru vindecarea leziunilor precanceroase, premiata cu aur la Geneva in 2009.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, sanatate, medalii, inventii, Geneva,
Dată publicare:
24-04-2015 18:31