Premiera in sistemul de sanatate romanesc. La Cluj s-a infiintat Asociatia de Podiatrie, care va crea meseria de podiatru
Podiatria se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului, iar specializarea Podiatrie va viza asistentii medicali. Demersul urmareste reducerea numarului de amputatii la persoanele cu diabet.
Clujul a marcat astazi o premiera in sistemul de sanatate romanesc: lansarea Asociatiei de Podiatrie, care urmareste sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in tara noastra.
Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat: in Romania se efectueaza zilnic, in medie, 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet (potrivit specialistilor romani), iar 56% din persoanele cu diabet zaharat sufera de neuropatie diabetica (studiu Cegedim, 2013). De asemenea, peste 50% dintre amputatii se realizeaza la persoanele cu diabet (raport IDF cu privire la piciorul diabetic).
Asociatia de Podiatrie isi propune sa sporeasca gradul de constientizare a problematicii afectiunilor picioarelor, in general, si in special la persoanele cu diabet zaharat, si sa le ofere asistentilor medicali instruirea / specializarea in acest domeniu.
In viziunea fondatorilor asociatiei, podiatrul trebuie sa completeze echipa dedicata ingrijirii persoanei cu diabet zaharat. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, prin includerea podiatrilor in echipa pluridisciplinara care ingrijeste piciorul diabetic, dar si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%.
La nivel global, podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari din intreaga lume, in prezent existand peste 100.000 de specialisti in podiatrie.