Risipa in spitalele din Romania. Cum se plateste un pret si de 15 ori mai mare pe seringi sau manusi

01-03-2013 18:58

Haos si risipa uriasa in achizitiile din spitalele romanesti. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au analizat licitatiile si contractele cu furnizorii timp de o saptamana, iar ce au descoperit i-a uimit.

Unele institutii au platit si de 10, 15 ori mai multi bani pe seringi si manusi. Desi pagubele nu mai pot fi recuperate, Ministerul anunta masuri: va introduce licitatii centralizate pentru anumite medicamente si materiale folosite des in spitale.

In cele 400 de spitale din Romania sunt in vigoare in acest moment 12.000 de contracte pentru achizitii. Adica aproape 30 de contracte scumpe de achizitii pe un spital in loc de unul, bun si ieftin, sustin expertii straini ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Sunt foarte multe contracte in tara dumneavoastra, care nu sunt usor accesibile pentru toata lumea. Noi credem ca acele date trebuie sa fie transparente, impartasite oamenilor de catre spitale pentru ca acestia sa vada clar ce se intampla cu banii lor", a spus Peter Evans, expert OMS.

Asa se face ca aceleasi seringi costa de 12 ori mai mult in unele spitale. Iar culmea sfidarii o constituie manusile chirurgicale. In anumite unitati, o pereche este de 55 de ori mai scumpa.

"Intre spitalele care au preturi medii si spitalele care depasesc cu mult limitele, nu pot sa spun ca exista diferenta in calitatea tratamentului", a declarat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Ca sa elimine scurgerile de bani pentru medicamentele din programele TBC, HIV/SIDA si cele folosite in terapie intensiva si urgenta, inclusiv materiale sanitare, oficialii de la Minister au propus un program pilot de centralizare a licitatiilor.

Repezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca in urma centralizarii se pot face economii de 800% la unele medicamente. Majoritatea tarilor europene dar si Statele Unite merg pe contracte unice la nivel national. In Romania, noul sistem va intra in vigoare din luna iulie.


VIDEO PROTVPLUS.RO