Nu ratati examenul anual Papanicolau, testul eficient pentru determinarea leziunilor colului uterin
La ora actuala ginecologii au posibilitate sa faca aceasta investigatie cu maxima precizie, cu ajutorul unor substante speciale. In felul acesta proba poate fi luata exact din zonele cu probleme.
Testul Papanicolau este rapid, non-traumatic si ieftin. Acesta inseamna de fapt cea mai sigura cale de a preveni cancerul de col uterin.
"El poate sa puna in evidenta modificari care nu sunt cancer, dar care pot evolua spre cancer si, de cel mai multe ori, evolutia de la leziuni precanceroase ana la un cancer local, in situ, un cancer care nu s-a raspandit in alte parti, are un tratament simplu, local", spune medicul.
Daca examenul Papanicolau e normal, veti repeta testul peste un an. Daca exista modificari, cele mai multe sunt inflamatorii. Ginecologul va da un tratament, iar, dupa acesta, repetati testul Papanicolau. Daca apar modificari, altele decat cele inflamatorii, faceti colposcopie.
In timpul colposcopiei se analizeaza 28 de imagini ale colului uterin cu ajutorul mai multor substante speciale.
Astfel, atat probele pentru Papanicolau, cat si cele pentru biopsie, pot fi luate cu acuratete din zona cu probleme. In cazul rezectiei unei leziuni de pe col, iata la ce trebuie sa va asteptati: scopul biopsiei in primul rand este de a stabili diagnosticul, dar scopul biosiei uneori poate sa fie si terapeutic, deci se rezolva problema respectiva, se excizeaza, si daca e o boala locala, daca nu e boala malign avansata, acesta biopsie e urmata de tratament si apoi control, prin Papanicolau si prin colposcopie.
Asadar, excizia unei parti din col poate decide diagnosticul. Dar, simultan, poate trata leziunea aparuta pe col.