Murim mai repede cu 5 ani fata de restul europenilor. Romanii ajung la spital cand e prea tarziu
Saptamana si vestea proasta pentru romani. Suntem printre ultimii de pe continent si la speranta de viata. Un raport recent arata ca desi acum 4 decenii am castigat 14 ani in plus, tot murim mai repede cu 5 ani fata de restul europenilor.
Si asta pentru ca nu avem educatie sanitara. In multe sate, de cand se stiu, oamenii n-au doctor si se trateaza singuri. Iar orasenii ajung la spital abia atunci cand durerea ii doboara.
Gospodarii din Dealul Doamnei, un sat situat la 10 kilometri de Iasi nu mai stiu de cand n-au mai vazut un doctor. Un barbat a fost ultima oara la doctor acum 20 de ani, cand a fost operat de hernie de disc.
Ca el sunt multi altii care nu isi cunosc nici medicul de familie. Prefera sa se trateze cu leacuri babesti.
"Cand tusesc, beau lapte fierbinte. Nu ma duc, ca daca ma duc pe picoare ma aduce in pardesiu", spune un localnic.
Grav este ca medicii au inceput sa fuga de sate si comune pentru ca nu mai sunt motivati sa faca naveta. Cei care au ramas au program scurt, iar orele pe teren sunt facute doar pe hartie.
La orase, specialistii s-au saturat de conditiile din spitale si au fugit din tara. Asa am ajuns sa avem cei mai putini medici din Europa. La fel de adevarat este insa, ca si oamenii nu merg la controale.
Romania a ajuns la coada clasamentului european in ceea ce priveste speranta de viata. Continuam sa fim campioni si la capitolul accidente rutiere.
Si obiceiurile culinare ne scurteaza viata.
Zilnic, in jur de 400.000 de romani mananca produse de tip fast-food. Asa ca nu este de mirare ca tara noastra se afla pe locul III in Europa la capitolul obezitate. Mai grav este ca in ultimii ani s-a dublat numarul adolescentilor romani supraponderali.
Asa apar diabetul zaharat, hipertensiunea si bolile cardiovasculare. Si uneori se ajunge si la cancer de san, de col uterin sau de prostata, boli la care suntem pe primele locuri.
Romanii traiesc mai putin fata de cetatenii altor tari si din cauza poluarii si a stresului.