Raport DSP: Pilotul paramotorului cazut la Comana a luat bacterii in spital. Ce intentioneaza sa faca sotia barbatului

×
Codul embed a fost copiat

Bacteriile multirezistente descoperite in organismul pilotului Marian Cojocaru au fost luate de la Spitalul Bagdasar Arseni.

Aceasta este concluzia finala a raportului prezentat Ministerului Sanatatii, la o zi dupa ce reprezentantii spitalului au sustinut ca bacteriile ar proveni din lacul in care pilotul s-a prabusit cu moto-parapanta pe 10 iulie. Ministerul Sanatatii le recomanda responsabililor sa raporteze infectiile nosocomiale si sa nu le mai ascunda.

Marian Cojocaru a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital, iar cele 2 bacterii multirezistente, Acinetobacter si Klebsiela, au fost luate din unitatea medicala. Asta spune raportul final al controlului facut de inspectorii Directiei de Sanatate Publica la Spitalul Bagdasar Arseni.

Pilotul a fost izolat intr-o rezerva a sectei de terapie intensiva. Ceilalti bolnavi aflati in sectie vor fi si ei atent monitorizati si li se vor face analize pentru a se stabili daca sunt contaminati. Autoritatile au spus ca deocamdata Marian Cojocaru nu a dezvoltat o infectie in urma contaminarii cu Acinetobacter si Klebsiela, insa va fi tinut separat atat timp cat va ramane in spital.

In plus, societatea care asigura serviciile externalizate de curatenie in spital a fost amendata cu doar 5.000 de lei.

Citește și
apa Jilava
Apa din fantanile locuitorilor din Jilava si Vidra, contaminata cu bacterii periculoase. Care este sursa de poluare

Dar pentru rudele pilotului, aceste masuri vin prea tarziu. Sotia lui e hotarata sa il transfere la Viena, chiar daca barbatul s-a simtit mai bine miercuri.

Irina Cojocaru, sotia pilotului: ''Pentru prima data a fost cooperant, el a mai avut momente cand era constient, dar nu erau foarte clare si ne speriasem."

Familia pilotului a terminat dosarul de transfer si asteapta raspunsul medicilor din Viena pentru a-l muta intr-o clinica din Austria.

Comunicatul Ministerului Sanatatii:

Concluzia raportului inaintat de inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti catre Ministerul Sanatatii in urma verificarilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni este urmatoarea:

Pacientul in varsta de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibila la Colistin) și Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital.

Drept urmare, pacientul a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de terapie intensiva.

Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii. Daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, mai precis de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism.

In ceea ce priveste informatiile vehiculate in spatiul public despre provenienta bacteriilor din „apa de balta”, Ministerul Sanatatii isi exprima indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie din urmatoarele motive:

• Pacientul a fost internat in data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului.
• Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii. In acest timp, pacientul a fost internat in spital.
• Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o „balta”.

Ministerul Sanatatii este ferm convins ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea ce recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen.

Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta. Dezmintirile aparute in spatiul public in ceea ce priveste pacientul amintit sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national.

Inspectorii sanitari au dispus urmatoarele masuri:

• Supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1
• Reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie
• Intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare
• Asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii

Societatea care asigura serviciile externalizate de curatenie a fost amendata cu 5.000 de lei.

Citește și...
Conducerea Spitalului Bagdasar Arseni:
Conducerea Spitalului Bagdasar Arseni: "Pilotul paramotorului prabusit s-ar fi infectat cu bacterii de la apa de balta"

O ancheta a fost deschisa la Spitalul "Bagdasar  Arseni" din Capitala, unde este internat pilotul moto-parapantei prabusite la Comana pe 10 iulie.

Apa din fantanile locuitorilor din Jilava si Vidra, contaminata cu bacterii periculoase. Care este sursa de poluare
Apa din fantanile locuitorilor din Jilava si Vidra, contaminata cu bacterii periculoase. Care este sursa de poluare

"Nu beti apa din fantana si incercati sa va spalati inclusiv hainele cu apa plata!" Este situatia incredibila in care au ajuns locuitorii a doua comune, aflate la doi pasi de Capitala.

De ce e recomandat sa lasam copiii sa se murdareasca. Bolile care apar din cauza curateniei excesive
De ce e recomandat sa lasam copiii sa se murdareasca. Bolile care apar din cauza curateniei excesive

Daca aveti un copil mic, lasati-l sa se murdareasca. Daca in familie sunt mai multi fratiori - lasati-i sa manance din aceeasi farfurie, sa isi imprumute hainele, sa alerge desculti in iarba si sa puna mana pe animale domestice.

Recomandări
Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, în România. A fost urmat de o replică. FOTO și VIDEO
Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, în România. A fost urmat de o replică. FOTO și VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs, marți seara, în județul Arad, fiind resimţit în mai multe oraşe din ţară, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului.

Sindicate: 86,93% dintre grevişti continuă protestul. ”Ministerul Educaţiei a provocat confuzie prin altă raportare”
Sindicate: 86,93% dintre grevişti continuă protestul. ”Ministerul Educaţiei a provocat confuzie prin altă raportare”

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest.

Cutremur în Arad. Intervenţie a pompierilor după cutremur la tencuieli şi elemente căzute de pe clădiri. Primele imagini
Cutremur în Arad. Intervenţie a pompierilor după cutremur la tencuieli şi elemente căzute de pe clădiri. Primele imagini

Pompierii au intervinit, marţi seară, după ce în municipiul Arad localnici de pe mai multe străzi au raportat că elemente de construcţie şi tencuieli au căzut de pe faţadele unor clădiri în urma cutremurului de 5,2 pe Richter.