Doi pacienți au primit, în premieră în România, câte un stimulator cardiac fără fir, unul dintre cele mai performante dispozitive de acest tip din lume.

Spre deosebire de un stimulator convențional, care poate crea multe complicații, acesta se introduce direct în inimă. Operațiile au fost realizate de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Ionel Cociș a fost unul dintre cei doi pacienți care au primit un stimulator cardiac ultraperformant, fără fir. El are mai multe afecțiuni la inimă, după 30 de ani de lucrat în mină. A trecut prin mai multe operații și a avut și un stimulator cardiac convențional, care s-a infectat. A ajuns să stea mai mult în pat, dar acum, la aproape 78 de ani, poate spera la o viață mai bună.

Le recomand și altora să folosească, bine că este procedura asta. Când a început și mi-a făcut anestezia, că am avut locală, nu m-a adormit, excepțional a fost tot”, a povestit Ionel.

Operația a fost realizată pentru prima oară în țara noastră, la Institutul Inimii de la Cluj. Și o femeie de 79 de ani a primit dispozitivul realizat în Statele Unite ale Americii.

Un stimulator clasic este format din aparatul propriu-zis, care stă într-un buzunar sub piele, și un fir, numit sondă, care se introduce prin venă și duce curent până în inimă. Acestea pot duce la mai multe complicații, care pot fi chiar mortale. Stimulatorul fără fir este mult mai mic și se fixează în inimă, în ventriculul drept, iar bateria lui ține până la 10 ani.

Poate fi extrem de util la pacienți care nu au un abord vascular de pe teritoriul cav superior, și trebuie să îl introduci pe vena femurală”, a explicat șeful secției de cardiologie.

Acest tip de stimulatorul cardiac este indicat pentru cei vârstnici, cu patologii complexe.

Sunt pacienți care au avut în trecut infecții legate de stimulator, de sondă, care au necesitat extragerea dispozitivelor, sunt pacienți cu insuficiență renală, la care tot patul vascular este alterat. Sunt pacienții cu boli oncologice, care au suferit radioterapie în zona toracelui”, a spus un medic cardiolog.

În alte țări vecine, cum sunt Ungaria sau Polonia, această intervenție s-a realizat deja de sute de ori.