Pana in 2020 va fi una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Boala pe care multi romani o recunosc cand e prea tarziu
Avertisment ingrijorator din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii care sustine ca depresia va deveni principala cauza de dizabilitate in anul 2020.
Anual, numarul sinuciderilor creste, iar aceasta maladie, are deja o rata majora in randul adolescentilor si adultilor trecuti de 30 de ani.
De multe ori, oamenii nu sunt informati si nu au curaj sa apeleze la psiholog. Iar cand ajung totusi la un specialist, boala este prea avansata si greu de tratat.
Aceasta femeie, mama a doi copii, a ajuns la psiholog in urma cu trei ani, dupa o criza majora de depresie. Chiar inainte sa plece in concediu cu familia, sotul a anuntat-o ca vrea sa isi continue viata singur.
Pacienta: “Astazi imi spune ca ma iubeste si ca de abia asteapta sa plecam in concediu, eu si cu cei doi copii ai nostri, dupa amiaza intru pe internet sa-mi citesc mailurile si imi spune ca vine sa divorteze. In fata mea nu am vazut decat moarte. Viata mea era terminatan am spus ca nu mai am rol pe acest pamant."
Socul a fost atat de puternic incat femeia se gandea tot mai des la sinucidere. A primit ajutor de specialitate iar acum face psihoterapie.
Pacienta: “Noi nu ne gasim resursele interioare si avem nevoie de psiholog pentru ca e ghidul nostru care ne ajuta sa ne descoperim puterea, resursele interioare."
Problema banilor, dezamagirile in dragoste si bolile grave sunt principalele cauze ale depresiei. Iar multi evita sau amana sa mearga la medic.
Veronica Jardan, psiholog: “Mai problematic este la cei care s-a instalat depresia minima si medie pe care cred ca o pot manegeria singuri. In depresia severa, care nu este tratata adecvat, se pierde discernamantul, omul clacheaza, devine psihotic, se activeaza halucinatii auditive, vizuale."
Familia si colegii trebuie sa ii trateze cu afectiune pe cei depresivi si sa nu ii marginalizeze, spun specialistii. Organizatia Mondiala a Sanatatii - care considera depresia una din principalele cauze de dezabilitate - spune ca un bolnav va avea nevoie de o persoana care sa sa il ingrijeasca.
Mihaela Rus, psiholog: “El se interiorizeaza, considera ca nu mai este util lui si societatii. Depresia ataca si planul profesional si planul personal"
Potrivit psihologilor, in ultimii 20 de ani, in Romania, numarul celor care sufera de depresie a crescut cu 25 la suta. Cei care nu isi permit sa plateasca un consult la o clinica privata, trebuie se ceara o trimitere de la medicul de familie si vor beneficia de un control gratuit.