Gradinitele din Romania unde concurenta e atat de mare incat copiii de 5 ani dau teste. Psihologii au insa un avertisment

Ultima actualizare: 26-03-2016 06:54

In Romania, primul examen de admitere se da mai nou la 5 ani, daca parintii isi doresc un viitor stralucit pentru copiii lor.

Concurenta este atat de mare la gradinite, la clasele cu predare in limba germana, incat cei mici sunt supusi unor teste serioase pentru a fi admisi. Psihologii avertizeaza insa ca un examen la o varsta atat de frageda poate fi traumatizant.

Profesor: "Vlad, spune-mi numele unei legume. Leguma care este asa mica, alba si se poate gati."
Elev: "Nu stiu."
Profesor: "Nu, in germana! Hai ca poti!"

La Sibiu pentru cele 251 de locuri disponibile in cele 10 clase cu predare in limba germana au fost inscrisi peste 400 de prescolari. Asa ca celor mici li s-au testat abilitatile de exprimare. Examenul arata ca un joc.

Monica Hay, inspector scolar: "Incercam sa tinem cont de acest lucru si sa creem un spatiu prietenos pentru copii."

Parintii celor care nu au reusit considera acum ca examinarea e prea dura pentru niste copii de 5-6 ani.

Mamica: "La nivel de limba nu cred ca a intampinat o problema, ci la nivel de blocaj emotional. A plans inainte de examen si acesta este un aspect care poate ar trebui remediat."

La fel se intampla si la clasele pregatitoare.

Cornel Tichindelean, director Scoala 18 Sibiu: "Nu avem incotro pentru ca trebuie facuta selectia intr-un fel sau altul."

Si totusi psihologii considera ca la o varsta atat de frageda cei mici resimt o presiune prea mare din cauza competitiei.

Mugur Fratila, psiholog: "Daca ii inspira teama, ii creeaza tensiune si anxietate, atunci categoric strategia nu a fost corecta si poate sa influenteze negativ dispozitia si evolutia copilului."

Chiar si-asa ambitiile parintilor sunt mari.

Mamica: "Absolut, cunoasterea unei limbi straine de la o varsta asa frageda, clar constituie un avantaj, absolut."

Mamica: "Avantajele se vor vedea si in viitor, in alegerea unei cariere."

Mamica: "Sibiul ofera foarte multe locuri de munca, sa fi vorbitor de limba germana."

Cum cererea este tot mai mare de la an la an, la Sibiu locurile de la clasele cu predare in limba germana au fost suplimentate cu 42. Din pacate nu sunt suficienti profesori.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO