Cum vrea statul sa legalizeze "atentiile" acordate medicilor si asistentelor. "Nu mai trebuie sa fim ipocriti"
Plicul cu bani pe care bolnavii il dau medicilor si asistentelor la spitalele de stat ar putea fi legalizat.
Pacientii multumiti de modul in care au fost tratati pot face o donatie, sugereaza Ministerul Sanatatii, care spera ca astfel vor creste veniturile cadrelor medicale.
Bolnavii nu ar mai trebui sa se intrebe "Cat sa dau?", dupa ce intra intr-un spital din Romania. Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de act normativ prin care platile informale date in stanga si in dreapta cadrelor medicale sa fie la vedere.
Iata propunerea autoritatilor:
Dorel Sandesc, secretar de stat: "Pacientii, daca doresc si apreciaza serviciile medicale, sa poate oferi onorarii, recompense la sfarsitul actului operator, la externare, oficial, prin casierie, legalizand acest fenomen care exista si transformandu-l intr-un act fiscalizabil, legal, transparent".
Propunerea nu include in niciun fel o limita sau un tarif, ba mai mult, vorbeste despre un act voluntar si benevol. Desi forma finala nu e gata, pacientii vad diferit legalizarea spagilor.
Altfel, unii manageri de spital saluta initiativa.
Bogdan Andreescu, manager Spitalul Colentina: "Si pe mine ma intreaba foarte multi 'cat sa dau', pentru ca au nevoie de un reper si le zic 'vedeti si voi cat e la privat si va orientati'. Astea sunt niste realitati, asa se procedeaza. Noi nu mai trebuie sa fim ipocriti, eu gasesc ca e un act de cura".
Spagile exista de cand lumea in sistemul sanitar de stat.
Potrivit unui studiu publicat in aprilie, mai mult de jumatate dintre romani recunosc ca dau bani medicilor si asistentelor atunci cand merg intr-un spital. Cei mai multi au oferit peste doua sute de lei, iar atentiile sunt date in special de bolnavii cronici.
Estimativ, platile informale din sistemul sanitar se ridica anual la peste 300 milioane euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ministerul sanatatii, donatie, asistenta,
Dată publicare:
08-07-2014 19:25