Pandemia de Covid ar putea fi ”floare la ureche”. Avertismentul experților în sănătate despre următoarele superbacterii
Pandemia de Covid-19 „va arăta ca ceva minor” în comparație cu ceea ce se va confrunta omenirea din cauza numărului tot mai mare de superbacterii rezistente la medicamentele actuale, a avertizat profesorul Dame Sally Davies, scrie The Guardian.
Davies, care este acum trimisul special al Regatului Unit pentru rezistența la antimicrobiene (AMR), și-a pierdut fiica în urmă cu doi ani din cauza unei infecții care nu a putut fi tratată.
Ea prezintă o imagine sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă lumea nu reușește să abordeze problema în următorul deceniu, avertizând că problema este „mai acută” decât schimbările climatice.
Infecțiile rezistente la medicamente ucid deja cel puțin 1,2 milioane de oameni pe an.
„Se pare că mulți oameni au infecții netratabile și ar trebui să trecem la izolarea persoanelor care nu erau tratabile pentru a nu-și infecta familiile și comunitățile. Deci este o imagine cu adevărat dezastruoasă. Ar face ca o parte din Covid să pară ceva minor”, a spus Davies, care este și prima femeie maestru a Trinity College, Cambridge.
AMR înseamnă că unele infecții cauzate de bacterii, viruși, ciuperci și paraziți nu mai pot fi tratate cu medicamentele disponibile.
Expunerea la medicamente permite virușilor să dezvolte capacitatea de a le rezista, iar utilizarea excesivă a medicamentelor, cum ar fi antibioticele, accelerează acest proces.
Rezistența larg răspândită ar face o mare parte din medicina modernă prea riscantă, afectând tratamentele inclusiv cezariană, intervențiile pentru cancer și transplantul de organe.
„Dacă nu vom face pași buni în următorii 10 ani, atunci sunt vom avea o mare problemă”, a spus Davies.
Săptămâna trecută, guvernul Regatului Unit a anunțat un plan național de acțiune privind RAM, cu angajamente de a reduce utilizarea antimicrobienelor atât la oameni, cât și la animale, de a consolida supravegherea infecțiilor rezistente la medicamente și de a stimula industria să dezvolte noi medicamente și vaccinuri.
La lansarea planului, Maria Caulfield, ministrul Sănătății, a declarat: „Într-o lume care se recuperează de impactul profund al pandemiei de Covid-19, colaborarea internațională și pregătirea pentru provocările globale de sănătate au căpătat un nivel de importanță fără precedent”.
Sursa: The Guardian
Etichete: pandemie, bacterii, sanatate, experti, superbacterii,
Dată publicare:
13-05-2024 10:45