Operație complexă pe creier, realizată în premieră în România. "Eram cu sufletul la gură"
O operație, efectuată în premieră la noi, dă speranțe în cazul unor afecțiuni grave. O echipă de medici a realizat o intervenție pe creier, cu trezirea pacientului în timpul ei. Iar cel operat are 13 ani.
S-a întâmplat la spitalul de copii „Marie Curie” din Capitală. Acum băiatul este bine și se recuperează.
Ionuţ se luptă de aproape un an cu o formă agresivă de cancer la creier. Este pentru a doua oară când ajunge pe masa de operaţie. De această dată, tumoarea care măsura 6 centimetri se apropiase de zona din creier care gestionează vorbirea.
Sorin Târnoveanu, șeful Secției de Neurochirurgie, "Marie Curie": "Ce a fost deosebit la cazul acesta este că e vorba de un copil de 13 ani şi în timpul operaţiei trebuia să îl trezim şi el să nu mişte deloc, avea capul fixat într-un fixator, să nu mişte deloc pentru că putea să îşi rupă gâtul."
Eugeniu Oleineac, medic: "În momentul în care colegii neurochirurgi se ocupau de excizia tumorii, noi am continuat să îl monitorizăm, adică să îi punem întrebări, să îi arătăm diferite imagini la care copilul trebuia să răspundă adecvat."
După patru ore intense, operaţia s-a terminat cu succes.
Mama băiețelului: "Te ia tremuratul, te ia plânsul, sunt nişte emoţii, nu se pot explica. Aveam încredere în domnul doctor, în Dumnezeu, dar totuşi ne-a fost frică, eram cu sufletul la gură."
Intervenţia nu ar fi fost posibilă fără o aparatura performantă. În acest caz e vorba despre un aspirator cu ultrasunete şi un microscop. Medicii au reuşit să pătrundă în zone sensibile ale creierului fără să lezeze nervi sau vase de sânge.
Ambele echipamente, care au costat peste 200 de mii de euro, au fost donate spitalului "Marie Curie" de Asociaţia "Dăruieşte Viaţa", iar veştile bune nu se opresc aici. Noul spital pe care Asociaţia îl contruieste din donaţii va avea o secţie mare de neurochirurgie, iar echipa care l-a făcut bine pe Ionuţ se va muta acolo.
Medicii vor să facă o linie de gardă de neurochirurgie, care în acest moment nu exista în Bucureşti. Va fi deschis şi un compartiment pentru diagnosticarea şi tratarea copiilor cu forme grave de epilepsie.