Oamenii care se trezesc frecvent în timpul somnului, denumiți „pinguini nervoși”. De la an la an dormim mai puțin
De la an la an dormim mai puțin, arată un studiu global care a analizat somnul celor care folosesc dispozitive de monitorizare produse de o cunoscută firmă sud coreeană. Peste 700 de milioane de nopți ale utilizatorilor au fost studiate.
Cercetarea a arătat că în ultimul an durata medie a somnului a scăzut pentru prima dată sub cele 7 ore recomandate pentru o viața sănătoasă.
Diana Nunuț este studentă în Cluj-Napoca, unde face un master în domeniul producției media. Ca să fie cu mintea ageră la cursuri spune că încearcă să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte, dar nu reușeste mereu.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Diana Nunuț, studentă: „Ajung să mă trezesc de mai multe ori noaptea și ajung să mă trezesc ceva mai obosită”.
Potrivit unei cercetări făcute de un producător de dispozitive care monitorizează somnul, la nivel global durata medie de somn a scăzut în ultimul an cu 4 minute și a coborât sub pragul esențial de 7 ore.
Explicabil pentru că s-a raportat o scădere a eficienței somnului.
Autorii studiului i-au descris pe o treime dintre cei care au participat la cercetare drept „pinguini nervoși”. Pentru că se trezesc frecvent în timpul somnului.
Dr. Bogdan Mincu, medic primar pneumolog: „Și atunci nu mai reușim să avem somnul acela odihnitor, restorativ, care își face treaba la nivelul tuturor sistemelor și organelor din corpul uman. Cu efecte pe care mulți le simțim: somnolență diurnă, apoi iritabilitate, anxietate”.
Lipsa somnului poate provoca însă și lucruri mult mai grave: boli de inimă, diabet și depresie, iar riscul de deces la persoanele care nu dorm suficient este cu 13 la suta mai mare decât la cele care o fac.
Privarea de somn nu doar că influențează sănătatea, dar are un impact și asupra economiei unei națiuni. Cei care nu dorm suficient sunt mai puțini productivi la serviciu și mai expuși accidentelor de muncă.
În Statele Unite ale Americii o organizație nonprofit a calculat că privarea de somn a angajaților costă economia peste 400 de miliarde de dolari pe an. Japonia pierde din aceeași cauză aproape 140 de miliarde anual, iar Germania - 60 de miliarde de dolari.
La noi nimeni nu a făcut acest calcul și abia acum se lucrează la un studiu legat de cum dorm românii. Rezultatele preliminare arată că o treime avem probleme cu somnului.
Oana Man-Kesselheim, coordonator strategic proiect: „Există top trei factori care influențează calitatea somnului la români. Stresul. Condițiile fizice. Lumini, zgomote care pot să afecteze somnul. Și, suprinzător, a treia categorie de factori menționați se referă la pernele, așternuturile, salteaua pe care dormim”.
Specialiștii recomandă pentru prelungirea duratei somnului, activitatea fizică în timpul zilei. Ei sugerează, de asemenea, limitarea utilizării electronicelor înainte de culcare și o oră constantă de trezire în fiecare zi.