O substanță care provoacă apariția cancerului, depistată în 78 de produse de protecție solară
Un laborator independent de testare din SUA a detectat benzenul, un cancerigen cunoscut pentru om, în 78 de produse de protecție solară.
Acum, acest laborator face apel la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să retragă acele produse.
Potrivit Live Science, este vorba despre laboratorul Valisure, care verifică calitatea medicamentelor și a produselor de îngrijire a sănătății. Recent, compania a testat aproape 300 de produse de protecție solară și a constatat că 27% conțin benzen, potrivit unui comunicat al companiei. Paisprezece dintre produse (5%) conțineau benzen la niveluri mai mari de 2 părți pe milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în medicamente, din punct de vedere medical.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Prezența acestui cancerigen uman cunoscut în produse care sunt recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele și care sunt utilizate în mod regulat de adulți și copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator și CEO al Valisure.
Benzenul este un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural, dar este, de asemenea, produs și de activitățile umane, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De exemplu, emisiile de automobile și arderea cărbunelui și a petrolului pot elibera benzen în aer; substanța chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranți, detergenți, medicamente și pesticide, potrivit CDC.
Expunerea la niveluri ridicate de benzen provoacă cancerul la om, în special cancer de sânge, inclusiv leucemie. Administrația SUA pentru Siguranță și Sănătate în Muncă limitează expunerea la locul de muncă la benzen în aer la 1 ppm într-o zi medie și maximum 5 ppm pe o perioadă de 15 minute, potrivit Societății Americane a Cancerului din SUA.
Agenția pentru Protecția Mediului limitează benzenul din apa potabilă la 0,005 ppm, sau 5 părți pe miliard (ppb), care este, de asemenea, limita pentru apa îmbuteliată.
FDA spune că benzenul nu trebuie utilizat la fabricarea produselor medicamentoase decât în circumstanțe speciale, în special dacă utilizarea lor este inevitabilă și medicamentul prezintă un avantaj terapeutic semnificativ. În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm „dacă nu se justifică altfel”, spune FDA.
La începutul pandemiei COVID-19, când lipseau dezinfectanții pentru mâini, FDA a permis temporar ca dezinfectanții să conțină până la 2 ppm de benzen. Dar, în martie 2021, Valisure a anunțat că a detectat benzen peste acest nivel în aproape două duzini de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puțin unul a fost reamintit ulterior.
Având în vedere noile descoperiri de benzen în produsele de protecție solară, Valisure a solicitat FDA să retragă cele 78 de produse și să efectueze propria investigație cu privire la fabricarea acestor produse. O listă completă a produselor de protecție solară cu benzen poate fi găsită aici.
Aproape toate cele 14 produse de protecție solară cu niveluri de benzen peste limita admisă erau spray-uri, dar substanța chimică apare și în loțiuni și geluri anti-arsuri solare.