O șansă la viață pentru pacienții din Cluj. S-a deschis un nou centru de endoscopie intervențională
Pacienții Spitalului Județean din Cluj-Napoca primesc o nouă șansă la viață. Acolo s-a deschis un centru nou de endoscopie intervențională, care ajută la diagnosticarea rapidă și precisă a bolilor gastrointestinale.
Echipamentele de ultimă generație au costat peste 4 milioane de lei și au fost cumpărate din fonduri europene.
”Prima parte a procedurii este realizată sub control vizual. Intrăm prin cavitatea bucală la nivelul faringelui și apoi intrăm în esofag”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa a arătat diagnosticarea primului pacient din noul centru al spitalului din Cluj Napoca. Bărbatul în vârstă de 65 de ani urma un tratament oncologic. A fost supus unor testări suplimetare, iar medicii au găsit, în acest fel, alte probleme de sănătate. Totul cu ajutorul noului aparat, care combină funcțiile endoscopului și ecografului.
”Aici avem lângă aortă o altă imagine care reprezintă de fapt formațiunea de interes. Un nodul care are o lungime de aproximativ 2,7 cm”.
O diagnosticare durează 30 de minute și este mult mai precisă
Prof. univ. Romeo Chira: ”Am propus dânsului realizarea unei proceduri diferite la care utilizăm un aparat specializat care ne permite realizarea combinată de endosopie și ecografie prin interiorul tubului digestiv”.
Echipele medicale s-au pregătit intens ca să poată folosi aparatura nouă.
Claudia Gherman, director Spitalul Județean Cluj: ”Resursa umană a fost extrem de importantă. A însemnat atragerea de specialiști în plus, a însemnat introducerea unei linii de gardă suplimentară și reamenajarea spațiului care era unul neconform”.
O diagnosticare de acest fel durează aproximativ o jumătate de oră. Iar rezultatele sunt mult mai precise, față de cele obținute cu aparatura folosită până acum.