Criză de medici în spitalele din sudul țării. Majoritatea pacienților sunt trimiși în Capitală
Lipsa medicilor din multe spitale din ţară aglomerează unitățile din București. Județele din sudul țării nu pot asigura gărzile pentru tratarea bolnavilor cu infarct sau accident vascular cerebral, iar bolnavii sunt trimiși în Capitală.
Probleme cu personalul medical, sunt și la secțiile de pediatrie sau terapie intensivă.
În clinica de neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București cele 115 locuri sunt ocupate permanent. De câteva săptămâni, doar prin externarea unor pacienți care se simt mai bine s-au putut interna alți bolnavi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Prof. dr. Cristina Tiu: „Este o afluență foarte mare de pacienți 7-8 chiar 10 AVC pe zi. E foarte dificil pentru că de multe ori sunt pacienți care nu ar fi de externat, însă prelungirea spitalizării este dificilă într-un spital de urgență. Trebuie să fim înțeleși că uneori chiar nu se poate”.
De altfel, cele 624 de locuri din secțiile de neurologie din capitală sunt aproape zilnic ocupate. Iar situația este asemănătoare când vine vorba de cardiologie sau medicină internă.
La spitalele din București ajung tot mai mulți bolnavi din județele învecinate, unde nu pot fi tratați pentru că nu sunt medici.
Lipsă vastă de personal în Buzău și Giurgiu
Buzău este doar unul dintre exemple. Aici, numărul de paturi pentru cei care au probleme cu inima a fost redus de la 80 la doar 30.
Claudiu Damian, manager SJU Buzău: „La secția Cardiologie unde pe 10 posturi avem doi medici, respectiv un medic rezident și un medic primar. Situația aceasta este din noiembrie. Vreau să vă spun că plătim stimulente pentru medicii care vin în spital, plătim cazare plus decontarea transportului, salarizarea este pe grila maximă din grila de salarizare a sănătății și totuși nu putem acoperi locurile vacante din cardiologie”.
Cei din conducere au făcut și investiții în aparatură, însă degeaba. Acum stă nefolosită.
Lipsa de doctori este dramatică în sudul țării, mai ales când vine vorba de tratarea pacienților cu infarct sau AVC. La județeanul din Ploiești din cele 10 posturi de la Cardiologie sunt ocupate doar trei. Iar la Neurologie mai este nevoie de încă cinci doctori.
La spitalul Județean Giurgiu sunt doar doi cardiologi. Cinci posturi de aici sunt libere. Doi doctori sunt și la Neurologie, unul face naveta din Bulgaria. Și la această specialitate sunt patru posturi libere. În Calarași nu este niciun medic neurolog, iar cardiologii fac naveta din București sau Constanța pentru a da consultații.
Sute de bolnavi care ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale în aceste spitale, ajung în București. Doar că și aici locurile sunt limitate.
PNRR-ul ar putea rezolva criza de medici
Mai mult de jumătate din cei 55.000 de doctori lucrează în București și cinci județe în care sunt spitale universitare: Dolj, Timiș, Cluj, Mureș și Iași.
Prof. dr. Daniel Coriu: „Au crescut salariile, dar avem o mare problemă cu infrastructura”.
Criza de medici ar putea fi rezolvată dacă vor fi îndeplinite reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am putea avea spitale noi şi dotate cu aparatură modernă, astfel încât medicii să nu mai plece din unitatile publice.
Vlad Mixich, expert în politici de Sănătate: „Se pun la dispoziție niște bani care ar urma să și îmbunătățească calitatea actului medical măsurând lucrul acesta în felul în care se măsoară în UE și pe baza unor indicatori organizați de OMS și CE. Ar fi pentru prima dată cand echipele medicale sunt recompensate pentru că-şi fac treaba mai bine”.
Aceste reforme ar trebui aplicate până la finalul anului 2026.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, Capitala, pacienti, spitale romania,
Dată publicare:
17-02-2023 08:38