O pastila care ar putea contribui la depistarea cancerului, creata de cercetatorii americani. Cum functioneaza

Ultima actualizare: 26-02-2015 06:50
Pastila minune impotriva betiei e in Romania

O pastila care ar putea contribui la identificarea cancerului in stadii incipiente in organism a fost creata de cercetatorii de la Universitatea Stanford din statul american California, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetatorii americani lucreaza de multi ani la dezvoltarea unei pastile care ar putea sa determine celulele canceroase sa elibereze anumite proteine in fluxul sangvin.

In teorie, acele proteine ar putea fi detectate apoi cu ajutorul unui test sangvin rapid si usor de efectuat. Savantii americani spera ca noua pastila va detine un grad de sensibilitate suficient de ridicat pentru a functiona chiar si asupra cancerelor aflate in stadii incipiente.

Studiul cercetatorilor americani, coordonat de John Ronald si Sanjiv Gambhir, a fost publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

In urma cu doi ani, cercetatorii au prezentat rezultatele preliminare ale studiului lor la Congresul mondial de imagistica moleculara.
Noul test ar putea sa detecteze celulele canceroase eliberate de tumori in fluxul sangvin.

Savantii stiu ca aceste celule singulare se afla in sangele pacientilor bolnavi de cancer, insa volumele lor sunt atat de mici incat, pana acum, detectarea lor a fost imposibila.

Inventia savantilor de la Universitatea Stanford consta in administrarea pacientilor unui medicament care contine fragmente circulare de ADN, care patrund in celulele tumorale.
Acele fragmente de ADN - denumite "minicercuri" - determina celulele canceroase sa secrete o proteina specifica in sange.

La conferinta din 2013, autorii inventiei au declarat: "Am dezvoltat minicercuri (de ADN) care vizeaza in mod specific tumorile, care le determina pe acestea sa secrete fosfataza alcalina sau luciferaza luminoscenta (proteina), validand astfel procedeul de detectare a tumorilor".

"Acestea pot fi detectate printr-un ser specific si prin teste de imagistica non-invazive, pentru a separa pacientii purtatori de tumori de cei care sunt sanatosi. Metoda noastra are o aplicabilitate larga in multe populatii de pacienti si pentru mai multe tipuri de tumori", au adaugat autorii descoperirii.

Noua pilula ar putea fi recomandata in curand tuturor persoanelor care fac parte din categoriile ce prezinta riscul de a dezvolta cancer.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO