"Fetita noastra a devenit un ingeras". Lupta unor parinti romani ca sa-si salveze copilul a impresionat o lume intreaga
Dupa un singur an de viata, dar si de suferinta cumplita, Olivia a fost deconectata de la aparate, iar povestea ei starneste fiori in intreaga lume.
Parintii copilei, stabiliti la Londra, au acceptat decizia nemiloasa a medicilor. Olivia s-a nascut cu o tumoare maligna la glandele suprarenale si avea metasaze la ficat. La scurt timp dupa ziua celei mici, au inteles ca nu se pot opune cancerului. Doctorii englezi au facut tot ce este omeneste posibil pentru ca in final sa se declare invinsi.
Olivia Stanca, fetita unor romani stabiliti la Londra, a dus o lupta inimaginabila cu boala. Desi era doar un bot de om s-a agatat de viata cum multi adulti nu sunt in stare. Biata de ea s-a nascut cu o tumoare la glandele suprarenale. Trupul fragil a depins tot timpul de medicamente, aparate si sonde.
Luni in sir a fost internata la ''Spitalul Great Ormond Street''. Povestea copilei a facut repede inconjurul lumii si foarte multi oameni au facut donatii pentru ca fetita sa fie bine ingrijita. Din pacate desi maladia incepuse sa dea inapoi, dupa doua cure de citostatice, corpul Oliviei, mult prea firav, si inca neobisnuit cu racelile si infectiile multiple, a cedat. Organele interne au fost afectate rand pe rand. In disperare de cauza doctorii au cerut la Inalta Curte de Justitie ca tratamentul sa se incheie.
Initial parintii n-au acceptat acest lucru cu atat mai mult cu cat luni a fost ziua ei de nastere. A implinit un an. Si totusi la doua zile de la aniversare au facut un gest pe cat de curajos, pe atat de dramatic: au acceptat ca Olivia sa fie deconectata de la aparate.
Potrivit presei britanice, inainte sa se desparta de fetita lor, parintii i-au rugat pe medici sa-i lase sa mearga cu ea in parc. In cele din urma i-au spus adio in gradina de pe acoperisul spitalului. In scurt timp a venit ingrozitoarea veste. "Cu multa tristete si inimile frante trebuie sa va spunem ca fetita noastra Olivia a devenit un ingeras in seara asta, Multumim din suflet pentru tot suportul . Multa dragoste de la Olivia si de la noi."
Si in Romania apar anual 500 de cazuri noi, la fel ca al Oliviei. Tocmai de aceea, spun doctorii, preventia trebuie sa devina prioritatea parintilor. Cu atat mai mult cu cat in pediatrie NU exista teste specifice pentru depistarea cancerului.
In Romania, cancerul este a doua cauza de deces in cazul copiilor care au intre 4 si 15 ani. Statisticile nu pot descrie insa in cuvinte suferinta lor si a parintilor.