O nouă problema, după criza locurilor la ATI: stocurile de oxigen din spitale sunt pe terminate

Ultima actualizare: 18-11-2020 19:24

Avem un nou record dramatic în ultimele 24 de ore. Am sărit din nou pragul de 10.000 de cazuri noi de COVID-19, iar cifrele aduc un nou vârf de îmbolnăviri: un procent de 25 % - adică una din patru persoane testate este confirmată cu SARS-COV-2.

Numărul deceselor este în continuare ridicat: 168. Și mai grav este că, dincolo de lipsa locurilor de terapie intensivă, în unele spitale nu mai este nici oxigen.

Am nevoie urgent de concentrator de oxigen pentru mama mea! Ajutați-mă, vă implor!”.

Astfel de mesaje disperate apar tot mai des pe rețelele sociale. Sunt oameni cu forme tot mai grave ale bolii care se tratează acasă și au nevoie de aparate care să le ușureze respirația, până când sunt preluați de ambulanță.

Cei care ajung în spitale se lupta cu boala și cu lipsurile sistemului. La Bistrița, de pildă, situația este dramatică.

Operațiile au fost limitate pentru a face economie de oxigen. Rezervele sunt tot mai puține.

Dr. Gabriel Lazany, Spitalul Județean de Urgență Bistrița: "Am limitat operațiile cronice pentru că sunt consumatoare de oxigen și trebuie să ne concentram pe pacienții COVID".

La spitalul COVID din Târgu Cărbunești cele 15 locuri de la ATI sunt în permanență ocupate.

Pacienții care se simt mai bine sunt mutați pentru câteva ore în alte secții, astfel încât în locul lor să fie aduși cei în stare foarte gravă. Medicii fac tot ce pot, cu resurse limitate.

Dr. Mariana Buzărnescu, șef ATI Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești: "Merge înapoi pe secția de pe care a venit și continuă terapia cu oxigen pe secția respectivă, doar că, cumva, facem un compromis, îi putem spune și așa".

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Fiecare management își mărește această capacitate inclusiv prin achiziționarea de acele stocatoare de oxigen în această perioadă. Recomandarea noastră o reprezintă acele stocatoare. Au volume mari și pot da și presiunea și cantitatea de care este nevoie".

Însă companiile care distribuie oxigen sunt asaltate de cereri și multe au rămas cu depozitele goale.

 

Nici furnizorii nu mai au oxigen pe stoc

 

Cătălin Bătrînu, furnizor echipamente medicale: ”Pentru moment, nu mai avem stoc pentru niciun concentrator de oxigen, niciun fel de dispozitiv de acest fel. Avem o listă de așteptare care continuă să crească".

La Timișoara au fost clipe de coșmar. Unitatea de terapie intensivă mobilă s-a defectat. De vină este o fluctuație de oxigen, iar aparatele au intrat în avarie.

Opt pacienți în stare gravă au fost preluați rapid de ambulanțe și duși în alte spitale.

Cinci cadre medicale au fost aici când s-a produs defecțiunea, în sprijinul lor au venit și alti medici de pe secții. Cei 8 pacienți care erau internați au fost ventilați mecanic până când au fost transferați către alte spitale.

Tirul ATI a venit vineri la Timișoara din București. Însă a funcționat doar câteva zile.

Daniel Malița, manager Spitalul Municipal Timișoara: "Aparatele de ventilație au intrat în avarie, a fost o instalație făcută în două zile".

Prea puțini și prea obosiți, medicii de la spitalul suport COVID din Câmpina cer și ei cu disperare ajutor.

Trei doctori se ocupă acum de 60 de pacienți infectați deși secția fusese prevăzută inițial cu doar 30 de locuri. Magdalena Damian stă uneori la serviciu peste 30 de ore.

Dr. Magdalena Anca Damian, Spitalul Municipal Câmpina: "Am ajuns într-un grad extrem de epuizare după atâta efort, cerem colegi care să ne ajute. Eu am un băiat care este tot medic implicat în lupta Covid, vă spun că nu l-am mai văzut cam de o lună și jumătate, ne dăm mesaje din când în când să ne întrebăm dacă suntem bine".

Dr. Mihaela Petrovici, Spitalul Municipal Câmpina: "Sunt medici care au stat și 35 de ore ca să acopere și garda și serviciul de dimineață și ambulatoriul de specialitate și să ajute și camera primiri urgențe care a rămas în deficit".

 

Aproape 1.180 de pacienți Covid sunt la terapie intensivă

 

În Argeș, nu mai sunt locuri în spitalele COVID, iar serviciul de ambulanță este sufocat din cauza solicitărilor de testare la domiciliu.

Pacienții așteaptă zile în șir până când sosește echipajul să ia proba. Uneori acest interval poate fi fatal. Grav este că 80 % dintre teste sunt pozitive, iar 7 angajați de la Ambulanță sunt și ei infectați.

Luminița Paul, manager Ambulanța Argeș: "Am ajuns să le întârziem 2, poate 3 zile, le prioritizăm și noi în funcție de tipul simptomatologiei".

În acest moment, la secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt internați 1.174 de pacienți cu COVID.

Aproape 400 sunt intubați și ventilați mecanic. Fiecare loc unde viața mai are încă o șansă este ocupat imediat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO