Construirea Spitalului mobil de la Leţcani, anchetată într-un dosar penal în REM

Ultima actualizare: 18-11-2020 09:33

Este anchetă la Spitalul mobil de la Lețcani, unitatea medicală care găzduiește inclusiv bolnavii de COVID evacuaţi după incendiul de la Piatra Neamț.

Procurorii au suspiciuni că investiția de aproximativ 14 milioane de euro, din fonduri publice, s-ar fi făcut ilegal. Achizițiile au intrat și în atenția Curții de Conturi, care a elaborat, în vară, un raport despre gestionarea banilor publici în perioada stării de urgență.

Dosarul penal privind Spitalul Mobil de la Leţcani a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Iaşi. Ancheta se desfăşoară în REM, fiind deocamdată cercetate faptele. Până acum nu s-a formulat vreo acuzaţie la adresa unei persoane.

Dragoş Bordianu, prim-procuror al parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi: "În acest moment se fac cercetări în REM cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, s-au solicitat înscrisuri de la instituţii, iar după stabilirea primelor aspecte pe baza cărora se va putea face încadrarea jurudica a faptei, vom face demersurile necesare".

Spitalul modular a fost construit cu fonduri de la Consiliul Judeţean Iași și Consiliul Judeţean Neamț: aproximativ 14 milioane de euro în total.

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamț: "Foarte bine fac. Chestiunea a fost speculată politic şi au fost formulate plângeri către organele statului şi foarte bine că se anchetează, nu am nicio emoţie".

Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi: "Ceea ce s-a întâmplat la Iaşi, din păcate, cu acest spital modular, această imporvizație de spital, nu face altceva decât să ucidă, din păcate, în toată această perioadă, când sănătatea românilor trebuia să fie o prioritate".

Spitalul modular de la Leţcani a fost inaugurat la începutul lunii septembrie de conducerea Consiliului Județean Iaşi de la acel moment, în frunte cu președintele CJ, Maricel Popă.

Unitatea a fost prevăzută cu 256 de paturi, dintre care 106 de terapie intensivă. Însă, pentru că nu a fost dotat şi cu un stocător de oxigen, pot fi ocupate momentan doar 18 paturi la ATI.

În plus, în zona rezervată pacienţilor confirmaţi sunt ocupate doar 50 de paturi. Marţi, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a fost la Iaşi şi a ridicat mai multe documente care vizează construirea unităţii medicale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO