A trecut 1 an de la primul caz de infectare cu coronavirus. Cum a început pandemia
În urmă cu un an, pe 17 noiembrie, a apărut o boală misterioasă în Wuhan, China, marcând începutul pandemiei de coronavirus care a provocat până acum peste 1,3 milioane de decese în toată lumea și a infectat zeci de milioane de oameni.
Documente ale Guvernului chinez consultate în martie de South China Morning Post indicau că primul caz de infectare cu coronavirus a fost identificat în 17 noiembrie 2019, la un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei. Cu toate acestea, "pacientul zero" încă nu a fost confirmat oficial.
Autoritățile chineze au identificat oficial primul caz de Covid-19 abia pe 8 decembrie 2019.
În săptămânile care au urmat, personalul medical din Wuhan a tratat zeci de pacienți care sufereau de o pneumonie de cauză necunoscută. Pacienții au fost tratați pentru o serie de simptome pe care medicii nu și le puteau explica, cum ar fi febră mare, tuse și probleme respiratorii, scrie Newsweek.
Pe 26 decembrie 2019, un cuplu în vârstă a ajuns la spitalul din Hubei. Zhang Jixian, unul dintre medicii care i-au tratat pe cei doi pacienți, a declarat în aprilie pentru agenția de presă chineze Xinhua că boala "seamnănă cu gripă sau pneumonia obișnuită".
Însă radiografiile făcute pacienților arătau că aceștia prezentau o serie de anomalii pulmonare care nu sunt caracteristice nici uneia dintre aceste boli.
Zhang a lucrat ca expert medical în timpul epidemiei SARS care a apărut în China în 2003 și a ucis peste 800 de oameni din întreaga lume. În baza acestei experiențe, medicul a susținut varianta ca cei doi bătrâni să aibă o nouă boală infecțioasă.
După ce a examinat radiografiile, ea a cerut să fie testat și fiul cuplului și a descoperit că și acesta prezenta aceeași anomalii pulmonare.
„Este puțin probabil ca trei membri ai unei familii să facă aceeași boală în același timp dacă nu este vorba despre o boală infecțioasă", a declarat medicul pentru Xinhua.
Pe 27 decembrie, un alt pacient a ajuns la spital cu febră și tuse, iar în urma analizelor, medicii au observat aceleași anomalii prezenta la plămânii săi. Pacientul și familia sa au fost supuși unor analize de sânge care au indicat că sufereau de o infecție virală, însă cauza simptomelor nu putea fi identificată, testul pentru gripă fiind negativ.
Zhang a transmis un raport oficialilor spitalului în care spunea că este vorba despre o nouă boală virală.
În acest moment, încă nu era clar dacă boala este contagioasă, astfel că medicul i-a plasat pe cei patru pacienți în carantină și a cerut personalului medical să poarte echipament de protecție.
Pe 29 decembrie, alți trei pacienți au ajuns la spital, prezentând aceleași anomalii pulmonare.
Atunci, spitalul a format o comisie de experți care a demarat o anchetă internă. S-a constatat că toți acești pacienți au mers într-o piață din Wuhan, la fel ca un al patrulea pacient ajuns la spital cu boala misterioasă.
Investigația internă demarată de Spitalul Provincial Hubei a concluzionat aceste cazuri necunoscute de pneumonie erau neobișnuite și necesită investigații suplimentare. Personalul medical a raportat situația autorităților locale pe 29 decembrie.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Wuhan a pornit o anchetă proprie, descoperind că mai mulți pacienți cu pneumonie au fost în piața respectivă.
Autoritățile sanitare din Wuhan au identificat mai multe persoane infectate și pe 30 decembrie au raportat situația către autoritățile centrale de la Beijing. Comisia municipală de sănătate din Wuhan a trimis o alertă, informând instituțiile subordonate despre cum să răspundă la un posibil focar de pneumonie infecțioasă.
În ultima zi a anului 2019, comisia a lansat prima informare publică privind această epidemie de pneumonie virală. Erau deja 27 de cazuri confirmate, iar șapte pacienți erau în stare critică.
În timp ce încă nu existau dovezi ale transmiterii de la om la om a bolii și cauza pneumoniei era încă neidentificată, autoritățile din Wuhan au sfătuit oamenii să poarte măști de protecție și să evite zonele aglomerate.
Informația a fost preluată în scurt timp de presa națională din China și apoi de agențiile de știri internaționale. În același timp, pe rețelele de socializare din China circulau zvonuri că focarul ar putea fi legat de virusul SARS.
Beijingul a trimis mai mulți experți la Wuhan pentru a efectua o investigație și pentru a preleva probe de la pacienții care sufereau de noua boală. Autoritățile au izolat toți pacienții și au plasat sub supraveghere toți contacții.
Până la 2 ianuarie, 41 de pacienți fuseseră internați cu această nouă boală, însă cercetări ulterioare au dus la concluzia că numărul persoanelor infectate în acest moment era semnificativ mai mare.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din China, testele de laborator ale pacienților care sufereau de pneumonie virală au fost negative pentru 26 de agenți patogeni respiratori. Abia pe 7 ianuarie oamenii de știință chinezi au confirmat că focarul a fost provocat de un nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV.
Pe 24 ianuarie, un grup de oameni de știință chinezi a publicat un studiu în revista The Lancet privind cele 41 de cazuri de îmbolnăvire.
Lucrarea - primul studiu științific evaluat de colegi, disponibil public cu privire la focar - a constatat că 27 dintre acești pacienți au fost la un moment dat în piața de fructe mare Huanan, care a fost închisă de autoritățile chineze la 1 ianuarie.
Treisprezece dintre acești pacienți au fost internați la terapie intensivă și șase au murit, indicând o rată ridicată a mortalității în acel moment. De asemenea, studiul a constatat că primul pacient a dezvoltat simptome la data de 1 decembrie 2019.
Primul caz de infectare în afara Chinei a fost confirmat pe 13 ianuarie, în Thailanda. Pe 20 ianuarie, virusul se răspândise deja și în Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite.
Autoritățile chineze au închis orașul Wuhan - cu 11 milioane de locuitori - pe 23 ianuarie, o încercare disperată de a opri virusul. Deja numărul cazurilor trecuse pragul de 500, iar 17 persoane decedaseră.
În România, primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie, la un bărbat de 25 de ani din Gorj. Acesta lucra la firma unui cetățean italian, care a fost diagnosticat pozitiv la întoarcerea din România.
De atunci, aproape 56 de milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel global și au murit 1,35 de milioane de oameni.
Numărul infectărilor în România a ajuns la 373.474 și 9.261 de decese.