O adolescentă din Spania în moarte cerebrală a salvat doi tineri români. Jumătate din familia ei a murit pe DN1
Doi tineri din România au fost salvați de o adolescentă din Spania, care s-a prăpădit într-un accident rutier, împreună cu jumătate din familie.
Frații fetei au fost de acord să îi fie prelevate organele, iar acestea au ajuns la pacienți de la noi, din Germania, și Elveția. Anul acesta este și primul în care numărul de donatori a ajuns la nivelul de dinainte de pandemie.
Pentru Cătălina, o mare parte din cei 21 de ani ai săi au fost un chin. S-a născut cu o malformație la coloană, care a făcut-o să ajungă des în spital. Din pricina acestei condiții a dezvoltat și insuficiență renală, iar de opt ani era dependentă de dializă. Acum a primit un rinichi nou.
Elena Negru, mamă: „Ca orice mamă, stai agățat acolo de speranță, că știți cum se spune, că speranța moare ultima. Sperăm să îi schimbe viața, să aibă mai multă libertate, să își trăiască viața de tânăr la 21 de ani. Are și ea pasiuni, îi place să picteze, să danseze.”
Și Mario speră că va putea fi un adolescent ca toţi ceilalţi. Are 17 ani, și de doi suferea de insuficiență renală cronică. În fiecare săptămână, trei zile, câte șase ore, era la spital, pentru dializă.
Rodica, mamă: „Era complicat, pentru că trebuia și regim, bineînțeles. Și apă foarte puțină, pentru că el nu mai urina. Mulțumim celor care au făcut lucrul acesta, să doneze organele.”
Tânăra care le-a salvat viața celor doi avea 16 ani și era din Las Palmas de Grand Canaria. Venise împreună cu părinții la sora mai mare, aflată în România cu o bursă Erasmus. Pe 4 decembrie, pe Drumul Național 1, mașina în care se aflau toți patru a fost lovită de un șofer care a intrat într-o depășire interzisă. Mezina a fost singura care a supraviețuit, dar pentru puțin timp. După ce a intrat în moarte cerebrală, frații ei au hotărât să îi doneze organele. Rinichii au ajuns la Institutul pentru Transplant din Cluj. Ficatul, țesutul osos, corneea și ligamentele vor ajuta tot pacienți din România, în timp ce inima a mers în Germania, iar plămânii în Elveția. La noi nu au fost găsiți pacienți compatibili.
Dr. Guenadiy Vatachki, Agenția Națională pentru Transplant: „Au venit două echipe din străinătate, una din Hamburg, pentru cord, și din Zurich, pentru plămâni. Ei sunt în contratimp, vin cu avioanele lor dedicate pentru acest lucru din străinătate, pentru a ajunge la timp.”
Dr. Silviu Moga, Institutul de Urologie și Transplant Cluj-Napoca: „Sunt mulți. Din păcate, nu sunt destui donatori câți am putea să transplantăm. A crescut numărul pacienților tineri care se află pe lista de așteptare, iar acest transplant le oferă o nouă șansă la viață.”
Anul acesta, numărul de donatori de organe aproape s-a dublat comparativ cu anul trecut.
Donatorii din ultimii ani
2022 (până acum): 84 donatori
2021: 47 donatori
2020: 66 donatori
2019: 85 donatori
2018: 65 donatori
2017: 65 donatori
Numai la Cluj-Napoca s-au făcut aproape o sută de transplanturi de rinichi. Dar tot nu sunt suficienți donatori. Listele de așteptare sunt, în continuare, lungi.
Dr. Iacob Gheorghiță, purtător de cuvânt al Institutului de Transplant și Urologie Cluj-Napoca: „Este un efort care implică alte centre din țară, care practic identifică acești donatori, care au de fapt greaua sarcină să discute cu familiile.”
Universitatea din Gran Canaria, unde studia fiica mai mare a familiei spaniole, a organizat o ceremonie în memoria ei. Spania este țara cu cea mai mare rată de donatori de organe din lume. Sunt de aproape zece ori mai mulţi ca în România.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Spania, transplant, moarte cerebrala,
Dată publicare:
14-12-2022 18:36