Îngrijorați că România este printre țările europene cu un număr mic de intervenții de transplant, experții medicali propun reguli noi.

Astfel, chirurgii ar putea preleva organe și de la persoanele care intră în stop cardio-respirator și pentru care nu se reușește resuscitarea. În alte țări, precum Italia această procedură funcționează și a dus la creșterea donatorilor.

Conform legii, organele pot fi prelevate de la persoanele aflate în moarte cerebrală sau decedate în urma unui stop cardio-respirator. Însă practic, în România, deocamdată nu există reglementări clare pentru a două categorie - cei cu stop cardiorespirator, pentru care resuscitarea nu mai mai poate fi salvatoare.

Radu Zamfir, director general ANT: ''După ce se epuizează toate resursele prin care acel pacient este resuscitat, se încearcă aducerea lui la viață, din acel moment se poate pune problema de a deveni donator din această clasă non heart beating''.

Victor Zota: ''Ca să poți să recoltezi de la un asemenea donator, este o perioadă de non touch după ce a făcut stopul cardio respirator, în care nu ai voie să îl atingi. Acest timp trebuie definit prin lege. Sunt țări care au nevoie de 2 minute, sunt țări care au nevoie de 20 de minute''.

De la donatorii cu stop cardiorespirator ireversibil nu se vor putea preleva inima și plămânii. Iar timpul de intervenție este limitat la 30-35 de minute spun specialiștii.


Cristian Lupașcu, coordonatorul centrului de prevelvare şi transplant Spitalul Sfântul Spiridon: ''Se preferă tehnica ultra rapidă de prelevare, se prelevează în bloc ficat, stomac, pancreas, rinichi tocmai pentru ca acest timp de ischemie rece să fie cât mai scurt''.

Echipe de chirugi, medici anesteziști și asistenți medicali vor fi trimise în Italia la pregătire. Pentru început va fi un program pilot în spitalele Floreasca din capitală și Sfântul Spiridon din Iași. Au fost alese aceste unități sanitare pentru că au puncte mari de primiri urgențe și sunt în apropierea centrelor de transplant.

Bolnavii care au trecut printr-un transplant sunt recunoscători pentru darul primit.

România a încheiat un parteneriat cu Bulgaria în ceea ce privește schimbul de organe pentru transplant. În baza acestuia, anul trecut, 5 români au primit o nouă șansă la viață. În 2022 au fost realizate deja 7 transplanturi cu organe primite de la pacienți bulgari aflați în moarte cererbrală: 4 de rinichi, 2 de ficat și unul de inimă.

Un acord a fost încheiat și cu Italia, astfel încât bolnavii de la noi sunt trecuți și acolo pe lista de așteptare.