Numărul transplanturilor a scăzut drastic din cauza scandalurilor din Sănătate. Cazul lui Sergiu

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Martie 2018 18:33
Categorie: Sanatate

Scandalurile recente din Sănătate îi afectează cel mai mult pe bolnavii care au nevoie de transplant. Programul național este în stare critică și mulți pentru care o astfel de intervenție este unica șansă la viață se sting așteptând în zadar un donator.

Medicii şi pacienții trag un semnal de alarmă. În primele luni ale anului, în două dintre cele mai mari centre de transplant din ţară, au fost efectuate doar câteva intervenții. 

Pe un pat de spital se reface cu greu Sergiu, un tânăr de 30 de ani, care a primit, miercuri seară, ca printr-o minune, ficatul ce îi poate salva viaţa.

Probabil a contribuit la acest miracol şi optimismul lui incurabil, dragostea de viaţă şi pasiunea pentru meseria lui. Tânărul este inginer de telecomunicaţii. Ajuns în stare critică, a aşteptat luni de zile organul vital.

Mirela Bran, mama lui Sergiu: ”Era ultima lui şansă. De o lună jumătate nu a apărut niciun donator, este un blocaj, practic.”

Blocaj confirmat, din păcate, şi de medici care au ajuns să mai realizeze la Institutul Clinic Fundeni, de exemplu, doar câteva intervenţii de transplant de ficat într-o lună, în loc de 8-10, cum era până acum.

În ianuarie şi februarie, la Fundeni, au ajuns patru organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Situaţia este însă de-a dreptul dramatică la institutul de transplant renal din Cluj: în 5 luni au avut un singur transplant.

Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni: ”Reflectă o realitate care din păcate se reflectă şi în decese. La începuturile programului de transplant, mortalitatea era de 30 la sută, ajunsesem să o aducem la sub 10 procente, acum cred că se va reveni la cifrele iniţiale.”

”Trebuie să conştientizăm că trebuie să fim donatori, putem să salvăm multe vieţi”, spune mama unui pacient.

Iar chirurgii spun că, pe lângă rudele donatorilor, trebuie să fie atenţi şi cei care se ocupă de identificarea unor astfel de cazuri. Ei ar trebui să reuşească să îi convingă pe oameni că o părticică din cel drag poate trăi în corpul unei alte persoane pe care o salvează de la moarte.

”Singurele explicaţii pe care le avem sunt factorii umani. Oamenii au această disponibilitate de a accepta donarea. Chiar dacă sunt într-o suferinţă mare, au tăria de caracter să accepte ca organele lor să fie donate”, a spus dr. Gheorghiță Iacob.

În acest moment, situaţia este critică. De la 138 de organe prelevate în 2014, am ajuns în 2017 la 65. Iar anul acesta doar 6 organe au fost donate pentru salvarea altor vieţi.

Dosarul Lucan. Noi descinderi la clinica celebrului medic din Cluj
Dosarul Lucan. Noi descinderi la clinica celebrului medic din Cluj
VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant Oradea
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
spectacol caritabil
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO