Noua grila de salarizare din spitale. Calculul care ar putea tripla veniturilor medicilor romani

20-05-2013 20:07

Putinii medici romani care vor sa se intoarca in tara din ratiuni familiale si nu financiare au acceptul ministerului, insa nu stiu ce trebuie sa contina dosarele lor.

Practic, de 6 luni stau si asteapta ca oficialii din Ministerul Sanatatii sa scrie normele legii prin care sa le fie recunoscuta calificarea profesionala in tari precum Canada, Statele Unite sau Israel.

Printre cei care vor sa revina in tara se numara si medicul oncolog Doru Paul. Stabilit din 1996 in statele unite Doru a prins un post de medic de baza la North Shore Hospital, in New York. Dorul de casa si nu numai l-au determinat sa vrea acasa.

"Exista multi pacienti care au nevoie de ingrijiri de specialitate in Romania si pentru acesti pacienti as dori sa ma intorc. Am un prieten cardiolog care si el se va intoarce in Romania. In momentul de fata lucreaza in California.", a declarat Doru Paul.

A trecut o jumatate de an de cand a iesit ordinul care le permite doctorilor de peste ocean sa profeseze aici. Lipseste insa esentialul: nu sunt gata criteriile de echivalare.

Intre timp cei care au razbit lucreaza intr-un sistem cu salarii mici si multe lipsuri.

Medicul Sergiu Stoica, a facut rezidentiatul si s-a specializat in neurochirurgie in Canada. Acum lucreaza la Spitalul De Copii marie curie din Bucuresti. Iata-l in sala de operatie cu un alt doctor intors de la Strasbourg.

"Avem doar spatiu, n-avem personal, suntem numai chirurgi, n-avem anestezisti, consumabile... Imi place sa ajut unde e nevoie", a declarat Sergiu Stoica.

Ambii confirma ca aici lucreaza din pasiune. In occident altul era statutul lor.

Din cauza saraciei din spitale. Romania a pierdut, in 6 ani, peste 20 de mii de medici specialisti.

De anul viitor, medicii vor fi platiti dupa competenta si performanta. Astfel salariul unui medic primar care acum castiga 1800 lei ar putea trece de 5000 de lei pe luna.

Asta dupa ce va fi aprobata o noua grila de salarizare iar doctorii nu vor mai fi considerati bugetari.

Tags: medici,


VIDEO PROTVPLUS.RO