Mii de români apelează la micşorarea stomacului înainte să ţină regim sau să facă sport
Presaţi de familie sau de societate, nemulţumiţi de felul în care arată ori doar din comoditate, mii de români vor să îşi se micşoreze stomacul, pentru a slăbi rapid.
De multe ori însă, indicaţia medicală nu impune o astfel de intervenţie chirurgicală. Medicii spun că au întâlnit şi cazuri în care unii părinţi le-au cerut să le opereze copiii, înainte de a încerca, un regim alimentar sau sport. Chirurgii şi psihologii atrag atenţia că o astfel de intervenţie nu este un moft, iar tăierea stomacului are multe riscuri.
Antonio are 21 de ani şi, în urmă cu un an, a suportat o intervenţie pentru micşorarea stomacului. A fost o decizie grea pe care a luat-o alături de familie atunci când medicii i-au pus diagnosticul de obezitate morbidă.
"Am trecut prin toate etapele de genul acesta, am încercat cel puţin 10 diete. Am slăbit o perioadă de timp, începeam să arăt decent dar după ce se termina perioada dietei luăm în greutate din nou şi peste."
Acum, tânărul este cu 70 de kilograme mai uşor, iar mama lui este uimită de schimbări. "Porţiile sunt mult mai mici, clar, probabil cel mic de 5 ani mănâncă mai mult decât el acum!"
"Mă simt ca un om normal, numai că mănânc cantităţi extraordinar de mici, am voie orice aliment dar îmi selectez ce ştiu că e mai ok pentru mine", spune Antonio.
Medicii spun că doar astfel de cazuri, cu recomandări stricte de la specialişti, pot ajunge pe masa chirurgilor. Din păcate însă, mulţi alţii renunţa repede la lupta-dieta şi sport- şi aleg să se expună prea repede unor riscuri enorme.
Mihai Hritcu, medic specialist chirurgie generală: "Dacă ei nu au reuşit să slăbească prin alte metode, da, este recomandată şi această metodă ca o ultimă metodă de slăbit."
Din păcate, însă, presiunea cunoscuţilor şi a familiei şi uneori izolarea în comunitate îi împinge pe oameni să aleagă metoda cea mai uşoară, dar şi cea mai periculoasă.
Oana Marta, psiholog: "Sunt convingerile personale: că nu voi fi suficient de plăcut, că nu voi fi acceptat, este o problemă de stimă de sine."
Conform Institutului Naţional de Diabet şi Nutrie, în România sunt cel puţin 2 milioane de persoane care suferă de obezitate morbidă. În plus, în ultimii zece ani, numărul copiilor cu astfel de probleme de sănătate s-a dublat.
Şi mai grav este ca în sistemul naţional de învăţământ nu există niciun curs obligatoriu de nutriţie pentru elevi.Potrivit Ministerului Educaţiei, jumătate dintre elevii romani sunt scutiţi de părinţi, din diverse motive, pentru cele două sau trei ore de sport pe săptămână.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, alimente, obezitate, operatie, stomac, Psihologie, alimentatie, greutate, micsorare,
Dată publicare:
21-03-2018 19:42