Chirurgii colaborează cu roboţii, la o clinică din România. Cum se fac analizele virtuale
Privim astăzi spre viitorul medicinei. Tehnologia joacă un rol tot mai important, iar inteligenţa artificială este cel mai bun prieten al inteligenţei umane.
Vedem cum arată o colonoscopie virtuală, fără anestezie, fără durere. Computerul reconstruieşte straturile unui organ care depăşeşte 1 metru şi jumătate lungime.
Sigur, este o investigaţie imagistică. Dar împingem limitele şi mai departe: mergem în sala de operaţie să vedem cum colaborează chirurgii şi roboţii. Şi aflăm de ce este util un astfel de parteneriat. Vă spunem doar ca un organ bolnav, operabil, are toate şansele să-şi păstreze funcţia de bază indiferent de complexitatea intervenţiei.
Centrul de diagnostic şi tratament oncologic Braşov. Colonoscopia virtuală înseamnă imagini-spirală obţinute la tomografia abomenului. Intestinul gros este reconstruit digital. Iar informaţiile sunt obţinute fără durere, fără antestezie. O astfel de procedură este indicată o dată la cinci ani. Şi în lipsa simptomelor. Cancerul de colon nu doare.
2018 este anul celei de-a patra generaţii de chirurgie robotică. Dotată cu inteligenţa artificială. Dacă medicul schimba ustensilele în timpul inteventiei, robotul ştie se plaseaze singur în acelaşi loc, cu precizie milimetrică. E capabil să obţină şi capturi 3D, la fiecare pas.
Chirurgul sta la consola, nu lângă pacient. Intervenţia e minim invazivă. Are însă avantajul de a păstra intacte vase şi nervi care menţin funcţiile organului afectat.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti, operatie, colonoscopie, csid, calculator,
Dată publicare:
25-02-2018 10:45