Mii de absolvenţi de Medicină, Medicina dentară şi Farmacie au susţinut rezidenţiatul

Ultima actualizare: 16-11-2020 14:01

Într-o zi neagră pentru sistemul sanitar românesc, aproape 12 mii de absolvenţi de Medicină, Medicina dentară şi Farmacie au susţinut rezidenţiatul. Este cel mai mare număr de candidaţi înscrişi vreodată.

În Capitală, examenul a fost organizat la Romexpo, pentru ca participanţii să poată păstra distanţa recomandată de doi metri. Concursul a fost organizat, simultan, în șase centre universitare din ţară.

Optimişti şi nerăbdători să lucreze în spitale. Aşa s-au prezentat la examen cadidatii înscrişi la Bucureşti. Înainte, însă, să intre în centrul expoziţional Romexpo, au stat la cozi uriaşe.

Cătălina Poiana, Colegiul Medicilor București: „Ori de câte ori este un număr atât de mare de participanţi, sunt uneori cozi care sunt inerente, dar distanţele au fost păstrate. Ne aflăm într-un moment când mai mult decât niciodată este nevoie de resursă umană în Sănătate şi organizarea acestui concurs de rezidenţiat a fost o necesitate”.

În săli, mesele au fost aşezate la cel puţin doi metri distanţă unele de altele şi toată lumea a purtat măşti.

La Bucureşti a fost mai mult de o treime din totalul candidaţilor înscrişi la nivel naţional. 4.370 de absolvenţi de Medicină, Medicina Dentară şi Farmacie au dat examenul de rezidenţiat la Romexpo. Un număr record de candidaţi, cu peste 1.100 mai mulţi decât anul trecut.

Peste 2.100 de tineri au susţinut examenul şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

Studentă: „Am terminat exact cu 2 minute înainte, mi-a fost foarte dificil la îmbulinat, pentru că în România încă mai exista acest sistem cu buline”.

Prof. Univ. Dr. Luminiţa Smaranda Iancu, prorector UMF Iaşi: „Pentru Medicină au fost „favorizate” acele domenii deficitare la modul cronic, dar şi în context pandemic, adică terapie intensivă, unităţi de primire urgenţe, boli infecţioase”.

Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila: „De aceea probabil mulţi care voiau să plece, chiar în Statele Unite sau în alte ţări din Europa, au venit, s-au înscris la rezidenţiatul nostru, avem exemple concrete”.

În Cluj-Napoca, examenul s-a desfăşurat în peste 30 de săli, din mai multe locuri din oraş.

Vor promova concursul de rezidenţiat toţi cei care vor depăşi 60% din punctajul maxim posibil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO